Η Γερουσία των ΗΠΑ καταδίκασε την υποστήριξη του Ομπάμα στην αντιπολίτευση του Νετανιάχου




Ιούλιος 13, 2016.

Τελ Αβίβ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε $ 300.000 για την υποστήριξη της οργάνωσης «Μία φωνή», ευρύτερα γνωστή στο Ισραήλ ως “κίνημα V15” (σημ. ‘V15’= ‘Νίκη 15’ εκ του Victory), που αντιπολιτεύεται το κόμμα του Βενιαμίν Νετανιάχου.




 Τα χρήματα φέρονται να προορίζονται για την «προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας» με την Παλαιστινιακή Αρχή.



Το ισραηλινό κανάλι ITV2 αναφερόμενο  στην έκθεση που υποβλήθηκε  στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι μεταφορές των χρημάτων έγιναν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με έγκριση του Τζον Κέρι και επί 14 μήνες, μέχρι τις εκλογές του 2014.



Σημειώνεται ότι η Οργάνωση της «Νίκης του 2015» ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2014(παραμονές των εκλογών για τη σύγκληση της 20ου Κνεσέτ) υπό την αιγίδα της οργάνωσης «Μία Φωνή» και ο σκοπός αυτής της ομάδας ήταν να οδηγήσει στη νίκη το αριστερό στρατόπεδο στις εκλογές του 2015.



Η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ αναφέρονταν στη διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε πολιτικούς συμβούλους και υπηρεσίες κλπ.



Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας διατυπώνει τη θέση ότι δεν εννοεί για ποιο σκοπό δόθηκαν αυτά τα χρήματα στους αντιπάλους του Βενιαμίν Νετανιάχου.



Σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, αντιδρώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει ότι τα χρήματα που δόθηκαν  προορίζονταν για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του V15, και υποστηρίζει ότι οι χρηματοδότες της εκστρατείας ήταν Εβραίοι από το Ισραήλ και τη Διασπορά.



Ο ισραηλινός νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων καθορίζει σαφώς τις πηγές και ορίζει ότι χρήματα μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο από εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος του Νετανιάχου, ‘Λικούντ’, μεταξύ των χορηγών βρίσκονται  και (εβραίοι) πολίτες του Μεξικού που δώρισαν ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο όριο που ορίζει ο νόμος.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr