Ερντογάν- «Ένας ναρκισσιστής που απειλεί όλους μας»




Ιούλιος 17, 2016.


Γράφει ο Μαρκ Αλμόντ (δημοσίευμα στο αλβανικό 'mapo.al’')



Το Παλάτι αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ένα τερατούργημα. Τριάντα φορές μεγαλύτερο από τον 



Λευκό Οίκο, όλα τα καθίσματα των μελών των κυβερνήσεων των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ,  μπορούν να χωρέσουν άνετα, μέσα στις μεγάλες αίθουσες και τους ατέλειωτους διαδρόμους.



Αναμφίβολα, το παλάτι είναι εντυπωσιακό με την νεωτεριστική δομή του και μπορεί να συγκριθεί με το Παλάτι του Λαού,  που χτίσθηκε από το Ρουμάνο δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου.



Στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με έναν τεράστιο δημόσιο χώρο αποχωρητηρίου. 

 Όπως και ο Σαντάμ παλαιότερα,  τώρα (ο Ερντογάν) ζήτησε οι τοίχοι της κατοικίας του να επενδυθούν με μεταξωτό χαρτί και τα λουτρά να είναι πασπαλισμένα με χρυσό που το καθένα κοστίζει €300, η όλη δομή έχει 63 ανελκυστήρες. Όλο το οικοδόμημα έχει κόστος πάνω από εννέα (9) εκατομμύρια ευρώ που τα δαπάνησε χωρίς να ρωτήσει κανέναν.



Εδώ είναι γιατί το περισσότερο αίμα χύθηκε στο προαύλιο του Παλατιού,  κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.


 Από αυτές τις παράλογες διαστάσεις μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά για την υπερηφάνεια, το εγώ και τις φιλοδοξίες του ένοικου, ιδιαίτερα τώρα που το πραξικόπημα εναντίον του,  απέτυχε. Το συνολικό κόστος μπορεί να είναι τρομερά υψηλότερο.



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του ως μετριοπαθής πολιτικός  και μέχρι να φθάσει στην κορυφή ακολούθησε μια συναρπαστική ιστορία.



Αλλά, η επιθυμία του για το γιγάντιο οικοδόμημα για κατοικία του, αντανακλά μια προσωπικότητα που έχει περισσότερα κοινά με τους περισσότερους τρελο- μεγαλομανείς Σουλτάνους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας,  που με τη σιδερένια γροθιά τους,  έκαναν ότι ήθελαν.


 Έτσι, και ο Ερντογάν παρέκαμψε όλους τους κανόνες και τον προϋπολογισμό για να δημιουργήσει ένα γιγάντιο μνημείο για τον εαυτό του, που οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν ως εκλεγμένο δικτάτορα.



Το πραξικόπημα μπορεί να έχει αποτύχει,  με την υποστήριξη του λαού στους δρόμους.  Αλλά πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο μισός πληθυσμός στην Τουρκία αντιτίθεται στα σχέδιά του. Για αυτούς είναι ένας πρόεδρος που έκανε κατάχρηση της εξουσίας προς όφελος της οικογένειάς του και των φίλων του.



Είναι αυτός που φέρνει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό εναντίον τους από την πίσω θύρα.



Η Τουρκία, στρατηγικά,  είναι πιο σημαντική από τη Βρετανία, επειδή βρίσκεται στη συμβολή των τεκτονικών πλακών του πλανήτη και όχι με απλό γεωγραφικό ενδιαφέρον.



 Ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια υψηλή μεταβλητότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους υπόλοιπους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.


Με τη Ρωσία στο βορρά, τη Συρία και το Ιράκ στα νότια και το Ιράν στα ανατολικά, η Τουρκία εδώ και δεκαετίες ενήργησε ως προπύργιο του ΝΑΤΟ στα νοτιο-ανατολικά του.
 Ποιο άραγε είναι το χαρτί του ΝΑΤΟ, για την Τουρκία, πάντοτε, φυσικά, σε σχέση με τη Ρωσία;
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr