Το ένα τέταρτο των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ είναι στη βάση Ιντσιρλίκ





Ιούλιος 20, 2016.

Το ένα τέταρτο όλων των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ βρίσκονται αποθηκευμένα στη βάση ‘Ιντσιρλίκ,  στην Τουρκία.





Περίπου 50 θερμοπυρηνικές αεροπορικές βόμβες B-61 διατηρούνται στο συγκρότημα το οποίο είχε αποκλεισθεί από τους πιστούς των δυνάμεων του Ρετζέπ Ερντογάν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.




Ο διοικητής της βάσης συνελήφθη. Η είσοδος- έξοδος απαγορεύθηκε, δεν προσγειώνονται αεροσκάφη. Υπήρξαν διαφορετικές εξηγήσεις για το τι συνέβη- δεν επιτρέπεται στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τη βάση, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν την Ουάσιγκτον να παραδώσει τον εχθρό  του Ερντογάν, κληρικό Φετουλάχ Γκιολέν που ζει στις ΗΠΑ.



Οι τουρκικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι μπορούν εύκολα να φθάσουν στα πυρηνικά όπλα, εφ’ όσον το επιθυμούν. Μια εκδοχή που οι Αμερικανοί την γνωρίζουν εδώ και 50 χρόνια, όπως σημειώνει ο «New Yorker».



Η βάση Ιντσιρλίκ ενσωματώθηκε στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας το 1952 και πολύ γρήγορα εγκαταστάθηκαν εκεί εκατοντάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα.



Αρμοδιότητα για αυτά έχουν τα αμερικανικά στελέχη, αλλά – de facto- και οι δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης, αλλά των Βαλκανίων έχουν τον πλήρη έλεγχό τους.




Οι ατομικές βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε ειδικούς κωδικοποιημένους μηχανισμούς, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Για όλα όμως,  είναι προφανές ότι είναι θέμα χρόνου.


 Για αυτό, τις παραμονές της εισβολής στην Κύπρο το 1974, το ΝΑΤΟ απέσυρε τα αντισυμβατικά όπλα από την Ελλάδα και εκείνα από την Τουρκία φοβούμενοι σαμποτάζ.



Στην εποχή μας δε χρειάζονται οι ατομικές βόμβες, οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί, αλλά στη βάση Ιντσιρλίκ παραμένουν οι B-61, ως πολιτική χειρονομία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.



 Και εάν ακόμη έχουν υποστεί βλάβη, εξαιτίας του χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ραδιενεργό μόλυνση σε τεράστια περίμετρο.

Όχι μόνο για το λαό της Τουρκίας, αλλά η βάση βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρία και οι επιθέσεις του ‘ισλαμικού κράτους’ στην Τουρκία δείχνουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βαρύ πλήγμα στη χώρα.

Σήμερα, δεν είναι σαφές πότε τα πυρηνικά όπλα θα αποσυρθούν, τελείως, από την τουρκική βάση.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr