Οι Βούλγαροι ‘γιορτάζουν’ νίκη κατά των Βυζαντινών στις 20 Αυγούστου 917!




Αύγουστος 21, 2016.

Ο βουλγαρικός στρατός γιορτάζει την ημέρα των βουλγαρικών σημαιών σε ανάμνηση της νίκης του τσάρου Συμεών κατά των Βυζαντινών στρατευμάτων  στον μικρό ποταμό Αχελώ.




«Στις 20 Αυγούστου του 917, κοντά στο μικρό ποτάμι Αχελώ, διαδραματίσθηκε μία μεγάλη μάχη που καταγράφηκε στο  μακραίωνο μεσαιωνικό βουλγαρικό κράτος με την βυζαντινή αυτοκρατορία», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.



«Η μάχη ήταν από τις πιο θεαματικές κατά τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, έλαβαν μέρος σε αυτήν (και από τις δύο πλευρές) πάνω από 120 χιλιάδες  στρατιώτες. Οι πηγές διαφέρουν ελαφρώς στα δεδομένα τους, αλλά οι πιο αξιόπιστες από αυτές ισχυρίζονται ότι ο βουλγαρικός στρατός ανερχόταν σε 60 χιλιάδες στρατιώτες με επικεφαλής τον ίδιο τον τσάρο Συμεών, όπως γράφει ο Νικόλαος Μυστικός στην ιστορία του».



Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ακριβής τοποθεσία της μάχης πρέπει να είναι στις εκβολές του Αχελούς, κοντά στη Μεσημβρία ή η μάχη διεξήχθη νοτιοδυτικά του ποταμού, δηλαδή στο πεδίο μεταξύ της Αγχιάλου (σήμερα Πομόριε).


Η νίκη των Βουλγάρων κατά των Βυζαντινών γιορτάζονταν μέχρι την υποδούλωση τους από τους Οθωμανούς. Αλλά, η εορτή επανήλθε τον περασμένο αιώνα.



«Αυτή η αξέχαστη μάχη, είναι μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της βουλγαρικής ιστορίας από την εποχή της πρώτης ισχυρής βουλγαρικής αυτοκρατορίας. Με εντολή του Συμεώνος  κάθε χρόνο γιορτάζονταν οι σημαίες της μάχης».



Και πιο κάτω: 



«Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, επανήλθε από τον πρώτο υπουργό Άμυνας του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, Πιοτρ Παρένσοφ και συνεχίσθηκε μέχρι το 1946. Μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη Βουλγαρία η τελετουργία της ευλογίας των σημαιών της μάχης επανήλθε το 1993 και η βουλγαρική εκκλησία μνημονεύει τη νίκη του βουλγαρικού στρατού και τιμά τις σημαίες μας», γράφει το δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr