Πρώην πρόεδρος Ρουμανίας: «Βέτο σε ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ εάν…»




Αύγουστος 22, 2016.


Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Beta της Σερβίας, αναφερόμενο στην ιστοσελίδα  «Βοϊβοντίνα Σήμερα»  στην ουγγρική γλώσσα.



Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Μπασέσκου δήλωσε ότι βέτο είναι δυνατόν να ασκηθεί εάν η Σερβία δεν συμμορφωθεί «να σεβασθεί πλήρως στη διμερή συμφωνία για την προστασία των δικαιωμάτων της ρουμανικής μειονότητας».



Ο Μπασέσκου, ο οποίος είναι επικεφαλής του δεξιού λαϊκού κόμματος, δήλωσε, επίσης, ότι η Ρουμανία «έχει ένα σοβαρό χαρτί στο χέρι της», διότι θα μπορούσε να επιλέξει να μην επικυρώσει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.



Η Ρουμανία θεωρεί ότι οι Βλάχοι που ζουν στην κοιλάδα του ποταμού Τιμόκ, στην ανατολική Σερβία, είναι ρουμανικής εθνικότητας, ενώ η Σερβία θεωρεί ότι η κοινότητα είναι μια ξεχωριστή οντότητα που τα μέλη της δεν έχουν σχέση με τους Ρουμάνους και πιθανόν να έχουν σχέση με τους Ούγγρους.



Το δημοσίευμα προσθέτει ότι αριθμός των Βλάχων στη Σερβία ‘υπολογίζεται’ σε ένα τέταρτο του εκατομμυρίου, αλλά στην τελευταία απογραφή της Σερβίας, μόνο 35.330 άτομα δήλωσαν ότι είναι Βλάχοι, ενώ 29.332 αναφέρουν ότι είναι ρουμανικής καταγωγής, σύμφωνα με το πρακτορείο Agerpres της Ρουμανίας που αναφέρεται σε συνάντηση στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Izvorul Muresului, στο οποίο παραδοσιακά συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ρουμάνων από το εξωτερικό. 

Εκεί, ο εκπρόσωπος των Ρουμάνων της περιοχής Τιμόκ απαίτησε η Ρουμανία να γίνει πιο αποφασιστική για την εφαρμογή της συμφωνίας του 2012 με τη Σερβία.



«Θέλουμε η Σερβία να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά θέλουμε επίσης να εφαρμοσθούν τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, όπως ρουμανικά σχολεία, Θεία Λειτουργία στη ρουμανική γλώσσα και ρουμανικό έντυπο Τύπο», είχε δηλώσει η Πρέντραγκ Μπαλάσεβιτς αντιπρόεδρος ρουμανόβλαχου συλλόγου της Σερβίας.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr