Η Ρωσία μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου στον κόσμο




Αύγουστος 21, 2016.


Χάρη στην πρωτοφανή συγκομιδή σίτου κατά το τρέχον έτος, η Ρωσία μπορεί για πρώτη φορά να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται τους «Financial Times».




Προβλέπεται η χώρα να πωλήσει σε ξένες αγορές σχεδόν 30 εκατομμύρια τόνους σιταριού και να έτσι να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της, αναφέρει η εφημερίδα. Ο συνολικός όγκος της συγκομιδής φέτος φθάνει τα 70 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.



Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, έχει πάντοτε μεγάλο βάρος στη διεθνή αγορά για το σιτάρι. Η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται καθώς πολλές αφρικανικές χώρες και χώρες του Κόλπου αφήνουν τις αμερικανικές και αυστραλιανές προμήθειες σιτηρών, σημειώνει η εφημερίδα.



Εκτός από την υψηλή ποιότητα του ρωσικού σίτου, ευνοείται και από το χαμηλό κόστος μεταφοράς. Φέτος προβλέπεται να υποσκελίσει την ηγετική θέση που είχε η ΕΕ, λόγω  της απότομης μείωσης του όγκου παραγωγής στη Γαλλία, σημειώνει το δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr