Σκοπιανός πρώην πρέσβης: Καλή η επίσκεψη Κοτζιά, αλλά να αποσυρθούν οι κόκκινες γραμμές από την Ελλάδα…




Αύγουστος 26, 2016.


Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη Λιούπτσο Αρσόφσκι, ο Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια δεν χρησιμοποίησε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται σε άλλες περιπτώσεις και για εσωτερική χρήση.






«Είναι πολυμαθής άνθρωπος, πολύ εύγλωττος και σίγουρα μίλησε με εξαιρετικά διπλωματική  γλώσσα  και θα μπορούσα να πω ότι πήραμε μια φιλική ευρωπαϊκή γεύση», δήλωσε ο Αρσόφσκι.
Αλλά, τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τα ωραία λόγια και τη μεγάλη ευφορία.



«Τα όμορφα λόγια για το μέλλον που ειπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, θα πρέπει να δοκιμασθούν και να περιμένουμε τα πρώτα σημάδια ότι κάτι πρέπει να επιτευχθεί, ειδικά γύρω από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.



»Από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνεται η δέσμευση και των δύο γειτονικών χωρών να συνεργασθούν, αλλά δεν πρέπει να προστεθεί καμία πίεση από τους εθνικιστές που υπάρχουν και στις δύο πλευρές», είπε ο Αρσόφσκι.



Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλό, τα μέτρα εμπιστοσύνης να εφαρμοσθούν περισσότερο από ένα χρόνο, να είναι ακριβή και συνεπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για ένα τέλος. 



«Αυτά τα μέτρα τα υποστηρίζει η πλευρά των Σκοπίων τα τελευταία 20 χρόνια και παρουσιάζονται  σε διάφορες μορφές και από ορισμένους Έλληνες υπουργούς Εξωτερικών (μνημόνια, non paper κλπ)».
Ο Αρσόφσκι τόνισε ότι το ζήτημα του ονόματος δεν αγγίχθηκε, αν και αναφέρθηκε από τον επισκέπτη με διπλωματική φράση που ήταν ένα μήνυμα.



Ο ίδιος πιστεύει ότι το ‘άλυτο’ αυτό πρόβλημα που είναι κάτι παρόμοιο με το κυπριακό πλησιάζει στη λύση του.
 Θα υποστηρίξει ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα διμερές πρόβλημα. 


«Μία φορά, η άλλη πλευρά είχε προβάλλει τις απόψεις του αλυτρωτισμού, όταν η χώρα μας στο πλαίσιο του ΟΗΕ έλαβε αναγνώριση ως FYROM και συνήψε διπλωματικές σχέσεις με περισσότερες από τα τρία τέταρτα των μελών της παγκόσμιας οργάνωσης. 


Είναι σαφές, ότι το θέμα είναι διμερές και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται», είπε ο Αρσόφσκι, προσθέτοντας ότι ο νότιος γείτονας θα πρέπει να αποσυρθεί από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», ώστε να φθάσουμε στη λύση, ίσως με ένα νέο ψήφισμα που θα ενσωματώνει τις εμπειρίες του Παγκόσμιου Οργανισμού σε τέτοια ζητήματα.



Είναι πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες πρέπει να σκεφθούν το μέλλον, ο καθένας  με τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, τα οποία δεν πρέπει να μπαίνουν τροχοπέδη για τον φιλο-ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.



Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων αναλυτών οι οποίοι ακολουθούν τη διαφορά, βρίσκουν ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ των Σκοπιανών και των Ελλήνων πολιτικών.



Οι συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με αυτούς, δείχνει ότι λιώνει σιγά-σιγά ο πάγος της επικοινωνίας, ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr