Σκόπια: «Αύριο ο Κοτζιάς δεν θα συζητήσει με τον Ποπόσκι…




…το ζήτημα της ονομασίας»



φωτό αρχείου


Αύγουστος 24, 2016.


«Οι υπουργοί Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας, Νίκολα Ποπόσκι και Νίκος Κοτζιάς, συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος παραμένει Status Quo», σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.




Η πολιτική επικοινωνία μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών επανασυνδέθηκε πέρυσι,  και φέτος, ως βήμα προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ο Ποπόσκι και ο Κοτζιάς καλούνται να αντιμετωπίσουν το Συμβούλιο των Πρέσβεων.



Στις συναντήσεις στα Σκόπια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δεν θα ανοίξει το θέμα της ονομασίας.


«Δεν πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα είμαστε σε θέση για μια προσέγγιση στη επίλυσή του. Στο παρελθόν έχουμε τονίσει ότι προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας ισχυρότερους δεσμούς  και νομίζω ότι σε αυτό έγινε σοβαρή πρόοδος κατά το παρελθόν.  Όλα αυτά συμβάλλουν  στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι.



Οι δύο υπουργοί, πέρυσι, είχαν συμφωνήσει σε έναν κατάλογο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε διάφορα πεδία από τα οποία σε κανένα δεν έγινε μια συγκεκριμένη υλοποίηση.



Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων πιστεύει ότι η επικοινωνία έχει συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων, ένα ζήτημα για το οποίο στο παρελθόν ήταν αδιανόητο.



«Η διαμάχη για το όνομα, παραμένει άλυτο και σοβαρό πρόβλημα και δεν αναμένεται μια άμεση στάση στις κατηγορίες του αλυτρωτισμού των Ελλήνων αξιωματούχων.

»Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τόσο πολύπλοκες και επιβαρύνονται με αυτό το δύσκολο και άδικο πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι απίθανο ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες  ή μήνες θα επιλυθεί .

Πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα, η οποία αντί να πάει σε μια κατεύθυνση αμοιβαίων κατηγοριών  και ετικετών, μπορούμε να βαδίσουμε στην οικοδόμηση καλύτερων ελληνο-σκοπιανών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Αυτό θα μειώσει το κόστος των τυχουσών δηλώσεων και από τις δύο πλευρές, καθώς η μία πλευρά θα μπορούσε να τις εκλάβει με αρνητική χροιά», είπε ο Ποπόσκι.



Ο Νίκος Κοτζιάς έχει προσκληθεί να μιλήσει ενώπιον των Σκοπιανών Πρεσβευτών κατά την ετήσια συνάντησή τους.  Πέρυσι είχαν προσκληθεί  οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.
Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Ψευδομακεδονίας, Νίκολα  Ποπόσκι,  είναι ότι τα Σκόπια είναι παράγοντας σταθερότητας, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr