Κυπριακό: Στόχος για επίλυση μέσα στο 2016, λέει ο Ακιντζί




Σεπτέμβριος 14, 2016

Στη σημαντικότητα, κατά τον ίδιο, της αναφοράς για λύση εντός του 2016 ως στόχος για όλες τις πλευρές, αναφέρθηκε επιστρέφοντας από τις συνομιλίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.


Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο β` γύρος των εντατικοποιημένων συνομιλιών ολοκληρώθηκε σήμερα και υπενθύμισε ότι ο Έσπεν Μπαρ Έιντε διάβασε την κοινή δήλωση η οποία ήταν και κάποιου είδους περίληψη της όλης διαδικασίας.


Ανέφερε παράλληλα ότι είναι σημαντική η αναφορά του 2016 ως στόχος για όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι το τέλος του 2016 επαναβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ως (χρονικός) στόχος για λύση του Κυπριακού και ότι κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα ζητηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ όπως εντατικοποιήσει τη συμβολή του.


«Περάσαμε μαι σημαντική στροφή και η Νέα Υόρκη θα αποτελέσει ακόμη μια σημαντική στροφή» είπε και πρόσθεσε ότι θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ξεχωριστά και από κοινού στις 25 Σεπτεμβρίου.


Είπε ότι θα έχει και άλλες συναντήσεις και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο όταν επιστρέψουν από τη Νέα Υόρκη.


Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι θέλουν πολύ να συμφωνήσουν σε όσα περισσότερα ή και όλα τα 4 κεφάλαια όπου υπάρχουν διαφορές έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πενταμερή διάσκεψη και να υπάρξει εντός του 2016 συμφωνία στα θέματα της ασφάλειας και εγγυήσεων και των εδαφικών αναπροσαρμογών.


Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των επόμενων μηνών, λέγοντας ότι παράταση της διαδικασίας για το 2017 εμπεριέχει κινδύνους και ότι μια διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν αποτελεί στόχο για τον ίδιο αφού θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι η ημερομηνίας της συνάντησης άλλαξε από τις 26 Σεπτεμβρίου στις 25 Σεπτεμβρίου λόγω του προγράμματος του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του στη Νέα Υόρκη είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί με υπουργούς εξωτερικών σημαντικών χωρών και ότι μπορεί να συναντηθεί και τους Τζο Μπάιντεν και Τζον Κέρι, οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, εξέφρασαν βούληση να συναντηθούν μαζί του.


Σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο στις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα γίνει εκ νέου ανασκόπηση των συνομιλιών μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ αυτή τη φορά.


Πρόσθεσε ότι έχοντας κατά νου τον χρόνο που απομένει θα συζητήσουν με τον ΓΓ του ΟΗΕ τρόπους για εντατικοποίηση της εμπλοκής του.


Υπενθύμισε τέλος την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ ότι καθώς δεν είναι εφικτή η επανένωση της δικής του χώρας, της Κορέας, επιθυμεί να δει πριν από το τέλος της θητείας του την επανένωση της Κύπρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να προγραμματίσουν μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ τους επόμενους μήνες πολύ καλά. 




--