Η Τουρκία πιστεύει ότι έχει στο υπέδαφός της σημαντικά αποθέματα πετρελαίου




Σεπτέμβριος 4, 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Λέσχης του Βοσπόρου για την Ενέργεια, Μεχμέτ Οούτσου (Mehmet Öğütçü), μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, δήλωσε ότι  η Τουρκία μελλοντικά  θα καταστεί  μια σημαντική πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.



Ο ίδιος θα τονίσει ότι γεωγραφικά η Τουρκία  που βρίσκεται μεταξύ της Ρωσίας, της Λεκάνης της Κασπίας Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής αποτελεί την κύρια οδό διαμετακόμισης προς την Ευρώπη, αν και η ίδια η Τουρκία έχει τη δυνατότητα εξόρυξης πετρελαίου, μολονότι έχουν γίνει  από το 1940 περίπου 4.400 φρεάτια για εξερεύνηση πετρελαίου ενώ την ίδια στιγμή στο Τέξας έχουν γίνει πάνω από 1,5 εκατομμύρια, όπως είπε.



Ο Οούτσου εξέφρασε την άποψη ότι το υπέδαφος της Τουρκίας είναι ανεξερεύνητο. «Εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 40 με 45 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων πετρελαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατανάλωση, είναι αρκετά αυτά τα αποθέματα», είπε.


Επίσης, ο διευθυντής στην έρευνα των υδρογονανθράκων του Συνδέσμου των εταιρειών ενέργειας των χωρών της Μεσογείου, Σοχμπέτ Κάρμπουζ (Sohbet Karbuz) επεσήμανε ότι οι δραστηριότητες εξερεύνησης στην Τουρκία, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά,  είναι ανεπαρκείς και ελπίζει ότι θα αυξηθούν μελλοντικά οι εξερευνήσεις.



Ο ίδιος θα τονίσει «δεν πιστεύω ότι γνωρίζουμε αρκετά γεωλογικά την Τουρκία. Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς με τις χαμηλότατες τιμές του πετρελαίου, εμποδίζουν τη δραστηριότητα αναζήτησης ,με νέα φρεάτια, που είναι μια εργασία πολύ ακριβή».



Ο Κάρμπουζ υπογράμμισε ότι το κόστος για μια σωστή γεώτρηση ανέρχεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια και σε αυτήν θα πρέπει να γίνει προσέλκυση ξένων επενδυτών.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr