Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν- Πούτιν για Συρία και διμερή θέματα




Σεπτέμβριος 8, 2016.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά, όπως σημειώνει τη τουρκική NTV, προσθέτοντας ότι η συνομιλία εστιάσθηκε στις δραστηριότητες της Τουρκίας στα εδάφη της Συρίας, το ζήτημα της τρομοκρατίας του Daesh καθώς και της εν γένει τρομοκρατίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του προεδρικού μεγάρου,  οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν για το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Χαλεπίου και ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε η παύση αυτή να γίνει κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής του Κουρμπάν.


Συζήτησαν, ακόμη, για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, «Ασπίδα του Ευφράτη» και την προσοχή που πρέπει να δώσει η Τουρκία στην καταπολέμηση του Daesh.


Το τούρκικο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Πούτιν για τη βοήθεια της Τουρκίας προς την πόλη Τζαράμπλους, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και κυρίως για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου.


Επίσης, τους δύο ηγέτες απασχόλησαν διμερή θέματα, όπως  η έναρξη ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την έλευση των Ρώσων τουριστών σε τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας και ο Πούτιν επέμεινε στη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, όπως αυτά που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Αγία Πετρούπολη (εικάζεται το ζήτημα της αποζημίωσης από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τον Νοέμβριο του 2015).


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr