Τουρκία: Έκλεισε ένας μήνας από την «Ασπίδα του Ευφράτη»- Τώρα τι γίνεται;




Σεπτέμβριος 23, 2016.


Για την  εκκαθάριση των τρομοκρατών του ISIS από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και για την αποτροπή ενδυνάμωσης του κουρδικού PYD στην περιοχή,  ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην επικράτεια της Συρίας. Συμπληρώθηκε, ήδη, ένας μήνας και η επιχείρηση αυτή έχει φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, σημειώνει δημοσίευμα του BBC στην τουρκική γλώσσα.




Η βρετανική ραδιοφωνία παρουσιάζει απαντήσεις από Τούρκους αναλυτές για μια επιχείρηση  που δεν έχουν δημιουργηθεί (διεθνείς) αρνητικές συνέπειες μέχρι στιγμής.



Η Τουρκία εισέβαλε στις  24 Αυγούστου στη συριακή επικράτεια για να εκδιώξει τα μέλη του ‘ισλαμικού κράτους’ από την Τζαράμπλους, βοηθούμενη από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.



Αυτή η εισβολή δημιούργησε μεγάλη έκπληξη, αφού έγινε μετά  την απόπειρα του πραξικοπήματος  της 15ης Ιουλίου, ένα στοιχείο που δηλώνει ότι η Τουρκία είχε προετοιμασθεί για αυτήν τη δράση από πριν.



Οι αναλυτές της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» λένε ότι στην περιοχή δράσης διαδραματίζεται ενεργός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και του Ιράν και εφιστούν την προσοχή  για κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων μετά από το πρώτο αυτό στάδιο.



Ο Αχμέτ Κασίμ Χαν, καθηγητής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου «Kadir Has» δήλωσε ότι «προφανώς αυτή η στρατιωτική επιχείρηση, για πρώτη φορά,  δεν είναι αρνητική. Οι Ρώσοι δεν κάνουν καμία κίνηση να περιπλέξουν τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είχαμε τη δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι είναι μια θετική απόφαση.

Είναι η πρώτη φορά που μια στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα», είπε ο Κασίμ Χαν συνοψίζοντας την ηχώ στη διεθνή σκηνή.



Ο αναλυτής για την ασφάλεια, Μετίν Γκιουρτζάν θεωρεί ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» έχει φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Τώρα, θα επισημάνει, βρισκόμαστε ενόψει της ‘τέταρτης φάσης’.



Τα τρία πρώτα στάδια ήταν τα διπλωματικά, τα στρατιωτικά και η επιχειρησιακή επιτυχία, αλλά υπάρχει και ένα τέταρτο στάδιο και  έχει μεγάλη σημασία.



«Ποιο είναι αυτό το τέταρτο στάδιο; Υπάρχει δυνατότητα πλευρικής ανάπτυξης στην ανατολική- δυτική γραμμή της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία.



Η Τουρκία επιχειρεί στην ανατολική – δυτική γραμμή κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και έχει πετύχει τον έλεγχο και την αποδυνάμωση των τρομοκρατών  ειδικά δυτικά του Ευφράτη που το όριο αυτό το θεωρεί ως κόκκινη γραμμή».



Σύμφωνα με τον Γκιουρτζάν η Τουρκία στοχεύει στο θέμα αυτό, στα (κουρδικά) καντόνια που βρίσκονται δυτικά του Ευφράτη ποταμού. Αναφέρει ότι ήδη, στην πόλη Τελ Αμπιάντ (ανατολικά του Ευφράτη) οι Κούρδοι έχουν ανυψώσει την αμερικανική σημαία, δίνοντας το νόημα ότι η περιοχή αυτή ελέγχεται από τους Αμερικανούς.



Ο Γκιουρτζάν λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να δώσουν ένα μήνυμα: «Εδώ είμαστε εμείς και συνεργαζόμαστε με τους Κούρδους του YPG για να πολεμήσουμε το ‘ισλαμικό κράτος’. Αυτά είναι και τα όρια του τουρκικού στρατού».



Ο αναλυτής επισημαίνει ότι υπάρχει δυσκολία για επέκταση των τουρκικών επιχειρήσεων ανατολικά του Ευφράτη, ωστόσο υπάρχει ένας στόχος να καταληφθεί η πόλη Αλ Μπάμπ που βρίσκεται κοντά στο Χαλέπι. Μάλιστα για τη λειτουργία αυτή  που πιθανόν θα γίνει με το πρόσχημα της συνεργασίας με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. 


«Τώρα βρίσκονται σε ετοιμότητα περίπου 40 χιλιάδες Τούρκοι  στρατιώτες  στα σύνορα».



Ο Γκιουρτζάν περιγράφει ως αρνητικό  το σενάριο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων για την κατάληψη της Αλ Μπάμπ, μια δράση που δεν είναι τόσο εύκολη και θα χρειασθούν αρκετές δυνάμεις του πεζικού.



«Η Αλ Μπάμπ είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ελέγχει τη βόρεια και τη νότια Συρία. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων».



Ο ίδιος θα επισημάνει ότι είναι αμφίβολος ο ρόλος των Αμερικανών στην περιοχή. Ήδη, στο αεροδρόμιο του Κομπάνι  μέσα σε 48 ώρες έχουν προσγειωθεί αμερικανικά αεροπλάνα που μετέφεραν όπλα για τον οπλισμό των Κούρδων. Ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ αναφερόμενος σε αυτό το γεγονός δήλωσε ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί με τις αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή. Δεν είναι γνωστό, ωστόσο, τι σκέφτονται τα Επιτελεία για την διαμορφούμενη κατάσταση.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr