«Έκπληξη» στο Ισραήλ για τη στρατιωτική απάντηση της Συρίας




Ισραηλινά τεθωρακισμένα χθες στο Γκολάν (φωτό assafir.com)


Σεπτέμβριος 14, 2016.

Στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, ο συριακός στρατός απάντησε με πυραύλους ‘εδάφους – αέρος’. Ο τρόπος αυτός της απάντησης, που ξάφνιασε τους ισραηλινούς, ήρθε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης σε συριακά στρατεύματα στα υψώματα του Γκολάν.



Η ισραηλινή επίθεση έγινε ως αντίποινα για οβίδες που έπεσαν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη του Γκολάν, αλλά ήρθε η έκπληξη για το Ισραήλ, που συνήθως προέβαινε σε επιθέσεις χωρίς καμία αντίδραση από το στρατό της Συρίας.


Σημειώνεται ότι ο συριακός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε δύο ισραηλινά αεροπλάνα πάνω από την περιοχή της Κουνέιτρα (Συρία), ένα μαχητικό F-16 και ένα μη επανδρωμένο (UAV), ενώ η ισραηλινή πλευρά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε ότι υπήρξε απάντηση για πρώτη φορά από τη Συρία.


Ισραηλινοί σχολιαστές, όπως σημειώνει, η «Ας Σαφίρ», θεωρούν ότι η συριακή απάντηση έδειξε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στον ‘εμφύλιο’ πόλεμο στη Συρία.

Συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Yediot», ο στρατιωτικός σχολιαστής Ρον Μπεν Γισάι,  αναφέρει ότι οι Σύριοι έχουν τροφοδοτηθεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους και το έδειξαν αυτό. Σημειώνει, ακόμη, ότι τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη συνήθιζαν να χτυπούν στόχους στη Συρία, χωρίς κανένα πρόβλημα με την παραβίαση του εναέριου χώρου της.

«Αυτή όμως τη φορά, δόθηκε απάντηση από τη Συρία και αυτό αποτέλεσε αφορμή για τους Ισραηλινούς να το σκεφθούν καλύτερα».


Ήδη, τον τελευταίο καιρό το Ισραήλ ετοιμάζει το βόρειο μέτωπο με στρατιωτικές ασκήσεις, για να αντιμετωπίσει απειλές στο Γκολάν από την οργάνωση ‘Χεμπόλα’ που πολεμά στο πλευρό της κυβέρνησης της Συρίας.

Συγχρόνως, υπάρχει και το μέτωπο με τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκεί δραστηριοποιείται για την αποτροπή διάνοιξης σηράγγων κάτω από τα σύνορα από τους Παλαιστίνιους.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr