Η Τουρκία ζητά να κλείσει η εβδομαδιαία ‘Ζαμάν’ στα Σκόπια




Σεπτέμβριος 7, 2016.

Σκόπια.

Η Ένωση Δημοσιογράφων εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την εβδομαδιαία ‘Ζαμάν’ που εκδίδεται στα Σκόπια,  καθώς η τουρκική κυβέρνηση,  ζητά από τις τοπικές αρχές να κλείσουν την εφημερίδα και να φυλακίσουν τους συντάκτες,  που όπως διατείνεται έχουν σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.




«Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης που αναφέρουν ότι εξετάζουν νομικές επιλογές προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης σε μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική. Η Ένωση καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για το κλείσιμο της ‘Ζαμάν’».



Η εβδομαδιαία εφημερίδα εκδίδεται από το 1994 στη νοτιοσλαβική γλώσσα, την αλβανική, την αγγλική και την τουρκική. «Λειτουργεί  υπό την νομοθεσία του κράτους των Σκοπίων, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».



«Οι ελευθερίες δεν μπορούν να περιορισθούν κατόπιν αιτήματος μιας ξένης κυβέρνησης, χωρίς την κατάλληλη δικαστική διαδικασία, που θα αποδείκνυε τη σύνδεση ενός μέσου με μια τρομοκρατική οργάνωση. 



Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι μια εβδομαδιαία εφημερίδα που συμμορφώνεται με τους εθνικούς νόμους μπορεί να συμμετέχει στην εκτέλεση πραξικοπήματος σε άλλη χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης των Δημοσιογράφων των Σκοπίων.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr