«Η αλλαγή της τουρκικής πολιτικής για τη Συρία- οδηγεί σε ειρηνική διευθέτηση της κρίσης»




Σεπτέμβριος 12, 2016.


Το γεγονός ότι η Τουρκία υποστήριξε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας προς τη συριακή κρίση ανοίγει το δρόμο για μια ειρηνική διευθέτηση, λένε οι ειδικοί – όπως σημειώνει το Sputnik.




Οι Κούρδοι της Συρίας, ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να συμμορφωθούν με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ  Ρωσίας και ΗΠΑ.



Την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στη Γενεύη, οι οποίες κατέληξαν σε μια δέσμη πέντε εγγράφων με σκοπό την επίλυση της συριακής κρίσης.



Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τη Συρία, περιλαμβάνει πολλά σημαντικά σημεία, όπως την εξασφάλιση μια πανεθνικής εκεχειρίας και όταν οι εχθροπραξίες σταματήσουν την ίδρυση ενός Κοινού Κέντρου Υλοποίησης, για την ανάπτυξη στρατιωτικών επιθέσεων κατά των τρομοκρατών.



Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που την έχουν ανάγκη.


Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη Συρία από σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2016. Η συριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία και δεσμεύθηκε να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.


Η Τουρκία


Η Τουρκία χαιρέτισε, επίσης, τη συμφωνία και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια.
«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία. Η κατάπαυση του πυρός είναι ισχύ τις πρώτες ημέρες του (μουσουλμανικών) εορτών Κουρμπάν Μπαϊράμ και είναι σημαντικό για τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας, πρώτα από όλα στο Χαλέπι. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει μέρος στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του.


Η αντιπολίτευση στη Συρία

Η κατάπαυση του πυρός υποστηρίχθηκε επίσης από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), τους μαχητές της οργάνωσης Χεμπόλα και τους Κούρδους της Συρίας.


Αλλά, η τρομοκρατική ομάδα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία, Αχράρ αλ Σάμ, ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν την κατάπαυση του πυρός, σημειώνει το δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr