Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στην επιχείρηση της Μοσούλης




Από την κοινή  συνέντευξη Τύπου ΥΠΕΞ Τουρκίας- ΗΑΕ (φωτό:milliyet.com.tr)




Οκτώβριος 16, 2016.


Άγκυρα.


Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.




Επεσήμανε ότι  η στρατιωτική επιχείρηση θα γίνει με τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις, θα υποστηριχθούν από τις κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά καθώς και από ειδικές δυνάμεις των χωρών του διεθνούς συναπισμού, στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει και η Τουρκία, πρόσθεσε, επικαλούμενος «τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ενάντια σε όλες τις μορφές της τρομοκρατίας για την ασφάλεια της χώρας», όπως είπε.



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τις συνομιλίες που είχε, στην Άγκυρα, με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχ Αμπντουλάχ μπιν Ζαϊέτ αλ Ναχιάν, ανέφερε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζονται από τους αντάρτες του λεγόμενου ‘ελεύθερου συριακού στρατού’  έχουν καταλάβει τον οικισμό  Νταμπίκ και ότι αυτό ήταν στον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» για την καταπολέμηση του Daesh, όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Μιλλιέτ’.



Σημείωσε ακόμη ότι ο τουρκικός στρατός προχωρά προς την πόλη Αλ Μπαμπ και σε αυτήν την επιχείρηση έχουν τη συνδρομή του διεθνούς συνασπισμού.



«Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε από την περιοχή  την τρομοκρατική οργάνωση του Daesh και να επαναφέρουμε την ειρήνη στη χώρα, αφού απαλλαγούμε από το απάνθρωπο καθεστώς των τρομοκρατών, όπως αυτοί που έλεγχαν το Νταμπίκ.



Άλλες πηγές, όπως η Daily Sabah, αναφέρει ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του οικισμού Νταμπίκ είχαν ξεκινήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ο οικισμός (αναφέρεται ως χωριό) είχε γίνει στόχος των αεροπορικών δυνάμεων αλλά και του τουρκικού πυροβολικού και η κατάληψή του που έγινε το Σάββατο ήταν στο τελευταίο στάδιο των επιχειρήσεων.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr