Αντίδραση ΕΕ στη σύλληψη δύο δημάρχων στο Ντιγιαρμπακίρ




Οκτώβριος 26, 2016.

Ντιγιαρμπακίρ.

Οι συλλήψεις της πρώην δημάρχου  Γκιουλτέν Κασανάκ και  του νυν Φιράτ Αντλί προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να κατασταλούν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.




Στις διαμαρτυρίες συνελήφθησαν  25 άτομα,  επιπλέον κόπηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η περιφερειακή κυβέρνηση εξέδωσε μια δήλωση στην οποία  αναφέρεται ότι η διαμαρτυρία έχει περατωθεί και ότι η σύλληψη των δύο δημάρχων έγινε σύμφωνα με την εισαγγελία για σχέση τους με την τρομοκρατική ομάδα των αυτονομιστών του PKK.



Στις 15 Αυγούστου στην επαρχία απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις  και οι διαδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Παρά την απαγόρευση, στην διαδήλωση πήγε η συμπρόεδρος  του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, Φιγκέν Γιουξέκνταγ και δημοτικοί σύμβουλοι που τραυματίσθηκαν από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, σύμφωνα με το πρακτορείο DHA.



Τις συλλήψεις των δύο δημάρχων καταγγέλλουν 15 ΜΚΟ καθώς το Εμπορικό Εμπιμελητήριο,η Ένωση εμπόρων και βιοτεχνών κ.ά.

 Στη δήλωσή τους αναφέρουν ότι επλήγησαν σοβαρά από τα γεγονότα  και η κράτηση των Δημάρχων είναι μια κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατίας, που σκοτώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς και επιδεινώνουν το κλίμα στην περιοχή με έξαρση των ένοπλων επιθέσεων, στρατιωτικών επιχειρήσεων και συλλήψεων από την αστυνομία.



Το κτήριο του Μεγάλου Δήμου του Ντιγιαρμπακίρ περικυκλώθηκε από την αστυνομία χθες το βράδυ και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τελείωσε σήμερα το απόγευμα στις 17:30.
Μέχρι τα μεσάνυχτα έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι στα σπίτια των δύο δημάρχων. Ερευνήθηκε και η διεύθυνση Έργων και Ύδρευσης- Αποχέτευσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου (μήπως βρουν παρατυπίες).



Σήμερα εκδόθηκε περιοριστική εντολή  για την Κασανάκ και τον Αντλί και δεν επιτρέπεται να μιλήσουν σε δικηγόρους τις πέντε προσεχείς ημέρες.



Η εφημερίδα ‘Cumhuriyet’ ανέφερε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύλληψη των δημάρχων, τόσο της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και του Επιτρόπου της Διεύρυνσης, Γιόχαννες Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι βλέπει με ανησυχία ότι η βία στη νοτιοανατολική Τουρκία δεν έχει σταματήσει τους τελευταίους 15 μήνες.
Επίσης, η εφημερίδα «Hyurriet» σημειώνει ότι ο Ολλανδός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος.


Άμεση ήταν η απάντηση  της κυβέρνησης της Άγκυρας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή για τη βιαστική αντίδρασή της και συνέστησε τις Βρυξέλλες «πρώτα να εξετάσουν τα γεγονότα και στη συνέχεια να μιλούν», σύμφωνα με το πρακτορείο Bgnes.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr