Ο Πούτιν ζητά τη βοήθεια του Ερντογάν στο Χαλέπι




Οκτώβριος 19, 2016.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας στην εξάλειψη των εξτρεμιστών του Μετώπου Φατάχ αλ Σάμ, πρώην ‘Μέτωπο αλ Νούσρα’, από το Χαλέπι, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συνομίλησαν χθες, πριν η Ρωσία ανακοινώσει την προσωρινή διακοπή των αεροπορικών επιδρομών.



Ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν  για συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία για την εξάλειψη της ‘Νούσρα’ από το Χαλέπι και της διασφάλιση της ειρήνης για τους κατοίκους του Χαλεπίου.



Ο πρόεδρος της Τουρκία, προειδοποίησε για μια πιθανή εισροή, τουλάχιστον, ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην Τουρκία σε περίπτωση μετακίνησης του πληθυσμού από το Χαλέπι.



«Ορισμένες δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, επειδή έχουν καταστροφικά σχέδια για να αλλάξουν τη θρησκευτική ισορροπία στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν.



Σε ομιλία του σε τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα, δήλωσε ότι «το σενάριο της Μοσούλης, αποτελεί έναυσμα για θρησκευτικές συγκρούσεις», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αποτελέσει μέρος της επιχείρησης, προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.



«Η θέση μας δεν έχει τίποτε να κάνει με την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, ούτε καμία πρόθεση για αργότερα. Θέλουμε να είμαστε παρόντες, όπου χρειάζεται, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ελευθερία μελλοντικά στη Μοσούλη», είπε ο Ερντογάν.



Πρόσθεσε ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η χώρα του έχει δεχθεί 300 χιλιάδες πρόσφυγες από το Ιράκ και προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ιράκ να μην ρισκάρει «να χάσει την τουρκική φιλία».
«Ποτέ δεν θα βρείτε έναν τέτοιον φίλο. Εάν σπάσει η φιλία, θα χάσετε», είπε χαρακτηριστικά.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr