Ιράκ: Άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης




«Άρχισε η επιχείρηση στη Μοσούλη», γράφει η τουρκική εφημερίδα 'Τζουμχουριέτ', σε πρωινό της άρθρο


Οκτώβριος 17, 2016.


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ Ιμπάντι, ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους Ισλαμιστές του Daesh.





Σε σχετική του δήλωση στην ιρακινή κρατική τηλεόραση είπε ότι ο στρατός μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τις 05:30. Στον ιρακινό στρατό συνδράμουν και τμήματα των κουρδικών δυνάμεων πεσμεργκά που άρχισαν να βομβαρδίζουν προς τα χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Μοσούλης και ελέγχονται από το ‘ισλαμικό κράτος’. Οι πεσμεργκά έχουν μεταφέρει στο σημείο της επίθεσης οπλισμό βαρέως τύπου, όπως σημειώνεται.





Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Μοσούλη, ο αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Χουλούσι Ακάρ (Hulusi Akar) και ο επικεφαλής του Αμερικανικού Στρατού , Τζόζεφ Ντανφορντ (Joseph Dunford), συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ούασιγκτον. Η συνάντηση έγινε στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και κράτησε σχεδόν δύο ώρες.




Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες  στο Ιράκ αλλά και στη Συρία. Σε σχετικές δηλώσεις αναφέρθηκε ότι κατά την επιχείρηση της Μοσούλης θα γίνει προσπάθεια για να μην βλαφθεί ο άμαχος πληθυσμός.




Ο ιρακινός πρωθυπουργός, ωστόσο, κατά τις δηλώσεις του τόνισε ότι «περιμένει μεγάλη έκπληξη στον εχθρό» και επεσήμανε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ανακατάληψη της Μοσούλης, ώστε να επιστραφεί πάλι στην πατρίδα».




Ο ίδιος ανέφερε ότι η επίθεση ξεκίνησε ταυτόχρονα  από διάφορα μέτωπα, γύρω από την πόλη της Μοσούλης και έχει δοθεί διαταγή κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ο στρατός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην προστασία των αμάχων.




«Το 2016 θα είναι έτος της απελευθέρωσης της Μοσούλης και το ‘ισλαμικό κράτος’ δεν έχει καμία θέση στην επικράτειά μας», είπε ο Χαϊντάρ αλ Ιμπάντι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τζουχουριέτ.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr