Οι Κούρδοι στο Ιράν βρίσκονται επί ποδός πολέμου




Οκτώβριος 2, 2016.


Οι Κούρδοι ηγέτες στο Ιράν διέψευσαν δημοσιεύματα που αναφέρουν την απόσυρση των Πεσμεργκά από το Ιράν, κατόπιν πίεσης που άσκησε η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ.
 Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απεναντίας οι Κούρδοι Πεσμεργκά έχουν αυξηθεί στο Ιράν.




Το κανάλι «Κουρδιστάν 24» είχε αναφέρει ότι η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ, ζήτησε από τους ηγέτες  των Κούρδων του Ιράν να αποσύρουν τους μαχητές τους από το Ιράν.



«Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Μπαχραμί Χίβα, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος  του Ιρακινού Κουρδιστάν, «οι  Πεσμεργκά δεν μας έχουν εγκαταλείψει και δεν θα το κάνουν αυτό ποτέ! Είναι  κόκκινη γραμμή για εμάς».



Οι Κούρδοι αξιωματούχοι  λένε ότι ο αγώνας τους για τα δικαιώματα των Κούρδων στην κουρδική περιφέρεια του Ιράν θα συνεχισθεί.



Σημειώνεται ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των πεσμεργκά και των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης ξέσπασαν στις 15 Ιουνίου και βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.



Η Τεχεράνη κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζει τους Κούρδους στον αγώνα τους για αυτονομία στο Ιράν, μετά τη δημιουργία του νέου Σαουδικού προξενείου στην Αρμπίλ, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι Κούρδοι του Ιράν απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Ζητούν δικαιώματα, όπως πράττουν οι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK,  στην τουρκική επικράτεια.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr