Συνομιλίες για την Κύπρο, στην Ελβετία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ




Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (α) με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας,  Μουσταφά Ακιντζί


Οκτώβριος 29, 2016.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν, θα ξεκινήσει μια νέα φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών  πλευρών, στην Ελβετία, στις 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.




«Είναι μία κρίσιμη στιγμή, στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Κι-μουν, Εσπέν Μπάρθ Έιντε. 


Οι ηγέτες της ελληνικής και της τουρκοκυπριακής  κοινότητας θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διαβουλεύσεων στο θέρετρο ‘Mont- Pelerin’.



«Η συνάντηση θα εστιασθεί στο ζήτημα των εδαφών, καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Έιντε.



Το νησί χωρίσθηκε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, η οποία προκάλεσε μια μαζική μετατόπιση  του πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων προς το νότο και οι Τουρκοκύπριοι ζουν σήμερα στο βορρά. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τις δύο πλευρές.



Στο νησί υπάρχουν ακόμη δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και μέρος του βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

«Οι ηγέτες των δύο κομμάτων εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία, θα ανοίξει το δρόμο για τα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με κοινή τους επιθυμία θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την επίτευξη λύσης μέσα στο 2016», δήλωσε ο Έιντε.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr