Ο τουρκικός στρατός δεν εγκαταλείπει το βόρειο Ιράκ




Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε φωτογραφίες από το τουρκικό στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ, όπου εκπαιδεύονται εθελοντές. Οι φωτό αυτές  αναδημοσιεύονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης


Οκτώβριος 7, 2016.


Η Τουρκία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την επικράτεια του Ιράκ, παρά τις αντιδράσεις  της Βαγδάτης, αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός  της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι το στρατόπεδο Μπάσικα που βρίσκεται βόρεια της Μοσούλης έχει δημιουργηθεί νόμιμα από τον τουρκικό στρατό.



Η τουρκική παρουσία στο βόρειο Ιράκ υπάρχει από τα τέλη του 2015,  όταν τμήματα του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στην περιοχή.



Η ιρακινή κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της από την στρατιωτική παρουσία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στρατόπεδο ιδρύθηκε νόμιμα με άδεια της Βαγδάτης (της προηγούμενης κυβέρνησης) και της «Περιφερειακής Κυβέρνησης» του βόρειου Ιράκ ( το δημοσίευμα της ‘Γενί Σαφάκ αποφεύγει να ονομάσει της ‘Κουρδικής’  περιφερειακής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ).



Ο τουρκικός στρατός, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής τρεις χιλιάδες εντόπιους  εθελοντές και δυνάμεις των πεσμεργκά, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη ‘μάχη της Μοσούλης’ που σύντομα θα ξεκινήσει για την απελευθέρωση από τους Τζιχαντιστές της πόλης αυτής του βόρειου Ιράκ.



Το κείμενο  σημειώνει ότι η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, ανακίνησε το θέμα αυτό, προφανώς, επηρεασμένη από τις ΗΠΑ και το Ιράν που  ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην παρουσία του τουρκικού στρατού στο Μπάσικα.



 Η Άγκυρα δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στο βόρειο Ιράκ και αυτή η παρουσία του είναι νόμιμη, τονίζοντας συγχρόνως ότι μια  επίθεση κατά του  Ισλαμικού κράτους στο βόρειο Ιράκ (στη Μοσούλη), θα ήταν αδύνατη χωρίς την βοήθεια της Τουρκίας



Μια δήλωση που δείχνει τις προθέσεις της Τουρκίας για τον έλεγχο του βόρειου Ιράκ, ιδιαίτερα της Μοσούλης.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr