Οι Εβραίοι εγκαταλείπουν την Βρετανία λόγω Brexit




Οκτώβριος 31, 2016.


Οι απόγονοι των δεκάδων χιλιάδων Γερμανών Εβραίων που ξέφυγαν από τους Ναζί και κατέφυγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέλουν να επωφεληθούν σήμερα από το νόμιμο δικαίωμα να γίνουν πολίτες της Γερμανίας, μετά το απόφαση των Βρετανών με δημοψήφισμα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση -  Brexit.




Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν μια σημαντική αύξηση αιτήσεων υπηκοότητας από τους απογόνους εκείνων που είχαν εκδιωχθεί για πολιτικούς, φυλετικούς ή θρησκευτικούς λόγους  κατά τη διάρκεια της ναζιστικής δικτατορίας.



Περίπου 400 αιτήσεις Εβραίων έχουν γίνει  από τη Βρετανία την περίοδο αυτήν, ενώ συνήθως περίπου 25 Εβραίοι ζητούσαν την επιστροφή τους στη Γερμανία κατ’ έτος.



Ο Μάικλ Νιούμαν, πρόεδρος του Συλλόγου των Εβραίων Προσφύγων, δήλωσε ότι η οργάνωση του έστειλε εκατοντάδες αιτήσεις.




«Είναι κάπως ειρωνικό το γεγονός για το σύλλογό μας, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους ομοεθνείς μας να πολιτογραφηθούν Βρετανοί, τώρα να τους βοηθάει να πάρουν τη γερμανική και την αυστριακή υπηκοότητα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit», είπε ο Νιούμαν.



Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι τυχόν απόγονοι εκδιωγμένων από τους Ναζί, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη γερμανική υπηκοότητα.



Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «από τις 24 Ιουνίου, η πρεσβεία μας στο Λονδίνο, γνώρισε μια σημαντική αύξηση αιτήσεων  και δηλώσεων σε σχέση με την εθνικότητα», σύμφωνα με άρθρο στον ‘Guardian.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr