“Η ΕΕ πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων”





Νοέμβριος 26, 2016. 19:40

Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ επέκρινε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενέκρινε ένα ψήφισμα που ζητούσε την αναστολή των συνομιλιών για ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, εξαιτίας των διώξεων των Κούρδων της Τουρκίας, σημειώνει κουρδικό δημοσίευμα.



«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει καμία σημασία για την Άγκυρα. Λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τη θέληση του τουρκικού λαού. Όλες οι άλλες επιλογές δεν μας ενδιαφέρουν», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για την υγεία στην Κωνσταντινούπολη.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ πρέπει πρώτα να αποφασίσει σχετικά με το πρόσωπο με το οποίο θέλει να συνεργασθεί: με την Τουρκία ή το PKK, του οποίου οι συνεργοί κάνουν βόλτες στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, όπως είπε.  «Ο λαός της Τουρκίας περιμένει μια απάντηση».


«Το ψήφισμα του ΕΚ υπονομεύει την ήδη φθίνουσα εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού προς την ΕΕ. Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική απόφαση, δεν έχει να κάνει τίποτε με τις αρχές της καλής πίστης», πρόσθεσε.


Υπενθύμισε ότι η Τουρκία, εδώ και 53 χρόνια συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γιατί; Για μια πιο ασφαλή Ευρώπη! Μέσα στο φόντο όλων αυτών των προσπαθειών προσπαθεί να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα και αυτό είναι τουλάχιστον ένδειξη μυωπίας. Ελπίζω ότι δεν θα ληφθεί ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα πρέπει να διασαλευθεί ο επί μισός αιώνας προσανατολισμός της Τουρκίας προς την ΕΕ», είπε ο Γιλντιρίμ.


Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις 24 Νοεμβρίου, ενέκρινε ψήφισμα που ζητά την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ψήφισαν υπέρ 479 βουλευτές, κατά 37 βουλευτές και 107 απείχαν. Το ψήφισμα προτάθηκε στο σύνολο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Νοεμβρίου.



Το ψηφισθέν κείμενο καλεί για πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπό το πρίσμα της κατάστασης που έχει προκύψει στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που παρατείνεται στο τουρκικό κράτος, σημειώνει  το κουρδικό PukMedia.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr