«Η πολεμική γειτονίας στα Βαλκάνια γίνεται ολοένα και σκληρότερη»



 Στο στόχαστρο Ελλάδα και Αλβανία…, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες εδώ και έναν χρόνο,  γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα

Νοέμβριος 1, 2016.

«Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη στους Αλβανούς», έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, όπως αναφέρουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης- σημειώνει το βουλγαρικό ‘Blitz’.




Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αντέδρασε στη διαμαρτυρία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για ένα νέο ρυθμιστικό σχέδιο που προβλέπει την κατεδάφιση οικιών Ελλήνων στη νότια αλβανική πόλη της Χιμάρας.



Η ελληνική πλευρά προέτρεψε τις αλβανικές αρχές να ακυρώσουν αμέσως την εντολή για την κατεδάφιση των οικιών και να διαπραγματευθούν με τους ιδιοκτήτες τους, πριν προβούν σε οποιαδήποτε σχεδιασμό για την αστική ανανέωση, γράφει το δημοσίευμα.



Μετά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, ο Έντι Ράμα δημοσίευσε  μια χαρακτική  που
απεικονίζει την Αθήνα το 1670 και έγραψε «η Ακρόπολη είναι ακόμη εκεί, διότι ο Αλβανός Αρχιεπίσκοπος Γιώργος Δούσμανης (στην αλβανική γλώσσα Gjergj Dushmani) το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον Francisco Morosini   του στολίσκου της Βενετίας να μην βομβαρδίσει  την πόλη».


Ο Αλβανός πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των Αρβανιτών (εθνοτική μειονότητα  στην Ελλάδα, των οποίων η προέλευση είναι αμφίβολη, αλλά υποτίθεται ότι έχουν νοτιοαλβανική καταγωγή- ηπαρένθεση είναι του δημοσιεύματος), παραθέτοντας τη δήλωση του Έλληνα Φαναριώτη Ευγένιου Ρίζου Ραγκαβή, ο οποίος το 1925 είπε ότι το «μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Αθήνας είναι κυρίως Αλβανοί», σύμφωνα με τον ‘Sky.



 Επιπλέον, η ηλεκτρονική έκδοση  της ελληνικής εφημερίδας ‘Kathimerini’ σημειώνει ότι η δημοσίευση του Ράμα έρχεται λίγες ημέρες μετά την 28η Οκτωβρίου που οι αλβανικές αρχές ζήτησαν  από 19 οικογένειες της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε …πέντε ημέρες για να κατεδαφιστούν.

 
Πέρυσι, σταμάτησε η κατασκευή μιας ορθόδοξης εκκλησίας σε χωριό της Χιμάρας, οδηγώντας σε εντάσεις μεταξύ της Αλβανίας και της  Ελλάδας.


Στην προκείμενη περίπτωση η Αθήνα θύμισε πάλι ότι η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνά μέσα από το σεβασμό της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

--
 Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου:
"Οι ιστορικές ανακρίβειες της ανάρτησης του Έντι Ράμα", άρθρο στην Καθημερινή: http://www.kathimerini.gr/881613/article/epikairothta/ellada/oi-istorikes-anakriveies-ths-anarthshs-toy-enti-rama

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr