Σκόπια: «Παγκόσμια οργάνωση ζητά άρση απαγορεύσεων σε υπερασπιστές μειονοτήτων στην Ελλάδα»




Νοέμβριος 19, 2016. 21:09


Η Διεθνής Γραμματεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) απαιτεί άμεση παρέμβαση για την κατάσταση στην Ελλάδα.





Η οργάνωση κάλεσε τις ελληνικές αρχές, αμέσως και άνευ όρων να κάνουν άρση των περιορισμών και να θέσουν τέλος σε όλες τις πράξεις παρενόχλησης εναντίον των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα, όπως σημειώνει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.




Η Διεθνής Γραμματεία της OMCT εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από το «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι»  για συνεχή παρενόχληση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα καθώς και δημοσιογράφων που εργάζονται σε θέματα του είδους αυτού. Το δελτίο αυτό απεστάλη, μεταξύ των άλλων - όπως αναφέρεται, και στο γραφείο του Έλληνα Πρωπουργού, Αλέξη Τσίπρα.




Πρόσφατα οι ελληνικές αρχές εμπόδισαν αυθαίρετα την ελεύθερη κυκλοφορία του Σλάβκο Μανγκόφσκι, διεθνή συντονιστή του Κινήματος για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου στα Σκόπια.



Στις 24 Οκτωβρίου ο Μανγκόφσκι πήγε να εισέλθει στην Ελλάδα από το συνοριακό σταθμό της Νίκης (Φλώρινα) για να συναντηθεί με εκπροσώπους  της σλαβικής κοινότητας που είναι μέρος των δραστηριοτήτων του οργανισμού του.




Στον Μανγκόφσκι απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ελλάδα με το πρόσχημα ότι το όνομά του από το 2014 ήταν στον κατάλογο ενός μητρώου προσώπων που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.



Η OMCT εκφράζει την ανησυχία της ότι η απαγόρευση πιθανόν σχετίζεται με τη συμμετοχή του Μανγκόφσκι σε συμπόσιο του «Συλλόγου των Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» που έγινε την 1η Ιουνίου 2013 στο Τορόντο, όπου σηματοδοτήθηκαν τα 65 χρόνια από την απέλαση των Σλάβων από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή.




Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε μια άλλη περίπτωση. Πρόκειται για την απέλαση του Τούρκου Μουσταφά Καϊμακτσί, προέδρου της οργάνωσης της τουρκικής μειονότητας, που συνελήφθη και απελάθηκε από το ελληνικό έδαφος.



(Σημείωση: Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανακοίνωση της World Organization Again Torture της 18ης Νοεμβρίου)
http://www.omct.org/human-rights-defenders/urgent-interventions/greece/2016/11/d24064/

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr