Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Σκοπίων συζήτησαν για το μνημείο στο Καϊμακτσαλάν και τη μεταναστευτική κρίση





Νοέμβριος 5, 2016

Σόφια.

«Το κοινό παρελθόν μας πρέπει να ενώνει το βουλγαρικό και τον ψευδομακεδονικό  (σλαβοβουλγαρικό) λαό και όχι να μας χωρίζει».



Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Εμίλ Ντιμιτρίεφ στη Ρίγα, όπου συμμετέχουν στην 5η συνάντηση της κυβέρνησης της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως σημειώνει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.



Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βουλγαρία είναι συνεπής στη θέση της, στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Σκοπίων.



«Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συζητήσουμε και να προσφέρουμε βοήθεια εμπειρογνωμόνων στα Σκόπια σε συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την εμπειρία μας για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στη χώρα για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπορίσοφ.



Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ιδέα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.



Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εξέφρασε την προσδοκία του για μια γρήγορη απόφαση για την τοποθέτηση εκ νέου  της αναμνηστικής πλάκας για τους πεσόντες Βούλγαρους στρατιώτες στο όρος Καϊμακατσαλάν. Τόνισε  ότι ο λαός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων βρίσκεται πολύ κοντά στους Βουλγάρους και θα πρέπει η ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών να τους ενώνει και όχι να τους χωρίζει.



Ο Μπορίσοφ παραδέχθηκε ότι τα Σκόπια καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσει η ροή των προσφύγων και επέμεινε στο ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να έχουν μια κοινή θέση στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr