Ερντογάν: Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τα σημερινά σύνορά της





Φωτό από το τουρκικό πρακτορείο DHA- ο  Τούρκος πρόεδρος στην εκδήλωση εορτασμού της επετείου του Ατατούρκ στην Άγκυρα

Νοέμβριος 10, 2016. 19:09

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τίμησε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ,  στην επέτειο των 78 ετών μετά το θάνατό του.



 Όμως, βρήκε την ευκαιρία να προσθέσει ότι ο αντίκτυπος της χώρας πηγαίνει  πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της χώρας, τα οποία έχει δημιουργήσει, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ‘AFP



Ο Ατατούρκ  ο οποίος πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1938, είναι ιδρυτής της Τουρκίας ως κοσμικού κράτους το 1923, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ήττα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Παραμένει ήρωας για πολλούς σύγχρονους Τούρκους. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, για να τιμηθεί η μνήμη του , στις 9:05 το πρωί άρχισαν αν ηχούν οι σειρήνες και σταμάτησε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.



Χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τον σεβασμό τους στο μαυσωλείο  του Αταρκούκ στην «Αντικαμπίρ» στην Άγκυρα, όπου ενταφιάσθηκε μετά το θάνατό του στο παλάτι «Ντολμά Μπαχτσέ» στην Κωνσταντινούπολη.



Ο Ερντογάν κατηγορείται από τους επικριτές του για υπονόμευση της κοσμικής κληρονομιάς του Ατατούρκ,  με τον υφέρποντα εξισλαμισμό  της τουρκικής κοινωνίας που οδηγεί την Τουρκία μακριά από την Ευρώπη.



 Ωστόσο, ο Πρόεδρος εξήρε τον Ατατούρκ στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στην Άγκυρα και παρά την καταστολή  που έχει κηρύξει στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επαίνεσε το έργο του Ατατούρκ.



«Θα ενισχύσουμε όλο και περισσότερο την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας από ότι ο Μουσταφά Γκαζί περιγράφει ως το μεγαλύτερο έργο του, που μας άφησε κληρονομιά», είπε ο Ερντογάν.


Ο Ερντογάν περιγράφει συχνά τον Ατατούρκ ως «
Gazi»- πολεμιστή- σε αναγνώριση της νίκης του στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, καθώς πολλοί Τούρκοι  θεωρούν  αυτή  ως τη διασφάλιση της ύπαρξης της χώρας.



Αλλά στην συναισθηματικά φορτισμένη περίσταση, ο Ερντογάν επέστρεψε πάλι, στο αγαπημένο του θέμα: «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία και η επιρροή της πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα από τα φυσικά της σύνορα», είπε.



Η Οθωμανική αυτοκρατορία στο αποκορύφωμά της κάλυπτε εδάφη πολλές φορές από το μέγεθος της σύγχρονης Τουρκίας και επεκτείνονταν  δυτικά στα Βαλκάνια και ανατολικά στην Αραβία.



«Οι αδελφοί μας στην Κριμαία, στον Καύκασο, στο Χαλέπι και στη Μοσούλη μπορεί να είναι πέρα από τα φυσικά μας σύνορα, αλλά είναι μέσα στα σύνορα της καρδιάς μας, στην μέση της καρδιάς μας», είπε.



«Είναι ένας αιώνας από τότε που χωριστήκαμε από αυτά τα εδάφη. Αλλά η ελπίδα των πληθυσμών δεν έχει εξαφανισθεί» και πρόσθεσε: «Δεν θα μείνουμε αιχμάλωτοι των 780 τετραγωνικών χιλιομέτρων»,αναφερόμενος  στην επικράτεια της σύγχρονης Τουρκίας.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr