Σκόπια- Συνέντευξη Ποπόσκι: Υπάρχουν αλλαγές στις σχέσεις με την Ελλάδα




Νοέμβριος 16, 2016. 16:56


«Από το παρελθόν έτος εφαρμόζουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και έχουμε μια εντελώς νέα ποιότητα στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».




Στη συνέντευξη ο Ποπόσκι υπογράμμισε ότι από την ανεξαρτησία της χώρας του, δεν υπήρξε περίοδος μιας τόσο έντονης συνεργασίας με την Ελλάδα.



Ερωτηθείς εάν ο ίδιος περιμένει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τον αποκλεισμό των Σκοπίων στην ΕΕ, ο Ποπόσκι δήλωσε ότι θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να πούμε ότι ξέρουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.
Αλλά, το κλίμα έχει αλλάξει, και υπάρχει μια καλή πρόθεση για να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ο Ποπόσκι.



Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2009, έκανε ένα λάθος, ακολούθησε τη σύσταση της Επιτροπής, για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ψευδομακεδονία.



«Τώρα έχουμε την ογδόη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.  Την πρώτη τη λάβαμε το 2009. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε το μεγάλο λάθος, που δεν ακολούθησε τη σύσταση αυτή. Η Ελλάδα προσπάθησε να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.  Το Συμβούλιο δημιούργησε την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερήσουν μόνο για λίγο και ότι η διαφωνία του ονόματος θα επιλύονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.



Όσον αφορά την κριτική για τη διαφθορά και τις επιρροές που δέχεται το δικαστικό σώμα, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της ΕΕ, σχετικά με την πρόοδο της FYROM, ο υπουργός Νίκολα Ποπόσκι ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά κρίσιμα  σημεία που δείχνουν τα προβλήματα που έχουν όλες οι χώρες, μέσα και έξω από την ΕΕ. 



«Το κράτος δικαίου, ή η αποτελεσματικότητα της διοίκησης είναι σημεία στα οποία πρέπει να δείξουμε πρόοδο. Αυτό ισχύσει για τα Σκόπια, αλλά και για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ. Το μεγάλο λάθος ήταν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων καθυστέρησε για οκτώ ολόκληρα χρόνια», είπε ο Ποπόσκι.



Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και ότι η συμφωνία για τους πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας μπορεί να αποτύχει, ο Ποπόσκι ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.


«Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την είσοδο νέων ισάριθμων προσφύγων και κυρίως η Γερμανία, που έχει εκλογές το 2017. Δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει στα σοβαρά να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», είπε σύμφωνα με τη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Βεστ’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr