Ξαναλειτουργεί η ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα




Νοέμβριος 16, 2016. 08:12


Το Ισραήλ διόρισε  χθες νέο πρέσβη στην Τουρκία, τον πρώτο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από την κρίση του 2010 που πυροδοτήθηκε από την αιματηρή έφοδο Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που κατευθύνονταν στην αποκλεισμένη Γάζα, γράφει το γαλλικό πρακτορείο AFP.




Ο Εϊταν Ναέ,  επελέγη από κυβερνητική επιτροπή , όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εμμανουέλ Ναασών.


Σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, μεταξύ των δύο χωρών.



Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί μετά τη δολοφονία εννέα Τούρκων ακτιβιστών  επί του πλοίου ‘Μαβί Μαρμαρά’ στο οποίο επέδρασαν ισραηλινές ειδικές δυνάμεις για να το εμποδίσουν να προσεγγίσει  την Γάζα, στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει θαλάσσιο αποκλεισμό μετά την ανάδειξη στην εξουσία της Γάζας της οργάνωσης Χαμάς.



  Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αφού το Ισραήλ θα καταβάλλει $ 20 εκατομμύρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των δολοφονηθέντων Τούρκων ακτιβιστών.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr