“Η Ρωσία παρενέβη στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”




Νοέμβριος 2, 2016.

Σόφια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε έκκληση για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αναφερόμενος  σε πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.



Η Συνθήκη που συνδέεται με την οριστική παύση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθορίζει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.



«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλό. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να συμμορφωνόμαστε με το διεθνές δίκαιο και να διατηρούμε τις δεσμεύσεις που  υπάρχουν σε αυτά τα νομικά έγγραφα», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην Ελλάδα.




Η Συνθήκη αντικατέστησε τη συνθήκη των Σεβρών του 1920 που σχετίζεται με τη διευθέτηση της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.



Η Συνθήκη της Λωζάννης ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και περιλαμβάνει ρήτρες σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα χάνει τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές που σήμερα αποτελούν μέρος της Συρίας, της Ελλάδας, της Λιβύης, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στην Ασία, Αφρική και Ευρώπη.




Το σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ήταν σε σχέση με την κριτική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Τούρκο ηγέτη, επιβλήθηκε η Συνθήκη της Λωζάννης στην Τουρκία.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών απειλούν τις διμερείς σχέσεις.


Ο Λαβρόφ εκτός από τα θέματα αυτά τόνισε ότι η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν σημαντικές δυνατότητες για την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας.



Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνολικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται σταδιακά σε όλους τους τομείς, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Blitz.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr