Die Welt: Ο Ερντογάν βλέπει ως εναλλακτική λύση τη Ρωσία και την Κίνα για την ΕΕ




Νοέμβριος 21, 2016.  18:06



Το αδιέξοδο το οποίο υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η Άγκυρα εξετάζει τις προοπτικές γιια την πορεία της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία και την Κίνα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».





Σύμφωνα  με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η χώρα δεν προτίθεται «πάση θυσία» να επιδιώξει την είσοδό της στην ΕΕ.




«Αντ’ αυτού, η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), να γίνει μέλος, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα», σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα, αναφερόμενο στη δήλωση του Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους μετά από την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.




«Η ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «μας ενθαρρύνει εδώ και 53 χρόνια», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ‘Hürriyet’ που προσθέτει ότι ο Ερντογάν συζήτησε το ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην SCO (η οποία, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία περιλαμβάνει το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν) με τους προέδρους της Ρωσίας και του Καζακστάν- Βλαντίμιρ Πούτιν και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.




Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 2001, ως ένα περιφερειακό αμυντικό μπλοκ. Η Τουρκία και η Λευκορωσία, έχουν ήδη την ιδιότητα του διαπραγματευτικού εταίρου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, σημειώνει η εφημερίδα.




«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας βρίσκονται σε αδιέξοδο, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν σχετικά με την οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους- αλλιώς υποσχέθηκε να διεξαγάγει δημοψήφισμα προκειμένου να μάθει πως σκέπτονται οι πολίτες της χώρας  στην ένταξη στην ΕΕ».



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr