Η Αρμενική Εκκλησία κατέθεσε μήνυση εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο




 Δεκέμβριος 6, 2016. 19:32


Το Καθολικάτο της Κιλικίας, της Αρμενικής Εκκλησίας, κατέθεσε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μήνυση για την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της Αρμενικής Γενοκτονίας, σύμφωνα δημοσίευμα του Sputnik στην έκδοσή του για την Αρμενία.




Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των Αρμένιων κληρικών προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο (της Τουρκίας) με αίτημα την επιστροφή του ακινήτου στην Αρμενική Εκκλησία, αλλά απορρίφθηκε.


«Ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια με γνώση  τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε. Προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να επιστραφεί η δομή  της Καθολικάτου της Κιλικίας στην Αρμενική Εκκλησία που καταλήφθηκε από τους Τούρκους», είπε ο Καθολικός του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμα Ι.



Η κατοικία του Καθολικάτου της Κιλικίας στην πόλη Σις (οι Τούρκοι την μετονόμασαν σε Κοζάν) βρίσκεται στο έδαφος της σύγχρονης Τουρκίας.

 Το 1921, μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η Οθωμανική Κυβέρνηση έδωσε στους ιερείς του Καθολικού δύο ημέρες για να εγκαταλείψουν την επικράτεια, προβαίνοντας σε κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας των Αρμενίων.


Το Καθολικάτο μεταφέρθηκε πρώτα στην Ιερουσαλήμ, Χαλέπι, Δαμασκό και Κύπρο. Από το 1930, το Καθολικάτο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας εδραιώθηκε στον Αντηλιά στο Λίβανο, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr