ΥΠΕΞ Σερβίας: «Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ήρθε για να ασκήσει πιέσεις, αλλά να μας βοηθήσει»




Δεκέμβριος 12, 2016, 22:41

Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν ήρθε στη Σερβία για να ασκήσει πιέσεις, αλλά για να βοηθήσει τη Σερβία.




Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο ομόλογό του, σχολίασε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ότι ο Λαβρόφ ήρθε στο Βελιγράδι για μια συγκεκριμένη αποστολή, να ασκήσει πιέσεις στην σερβική κυβέρνηση για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και τους προεδρικούς υποψηφίους: 


«Η Ρωσία δεν έχει ασκήσει πιέσεις στη Σερβία. Ο Λαβρόφ είναι ένας από τους αγαπημένους επισκέπτες της Σερβίας, έχει κάνει τόσα πολλά για τη Σερβία και επομένως, είμαστε ευγνώμονες».


Είπε, ακόμη, ότι η Σερβία είναι ευγνώμων προς τη Ρωσία για τη στήριξή της στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της.



«Δεν μπορώ να σας πω … χωρίς τη Ρωσία είναι αδύνατο να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μας. Η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να επιβάλλει αντι-ρωσικές κυρώσεις, όπως και να γίνει, εμείς δεν θα ενταχθούμε στις κυρώσεις της ΕΕ», δήλωσε ο Ντάτσιτς.



Τόνισε τη σημασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς στη Μόσχα στις 21 Δεκεμβρίου και ότι με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας θα συζητήσουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.



Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, εάν αναμένονται αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες για τη βοήθεια της Ρωσίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό.



«Όταν η Κροατία οπλίζεται από το ΝΑΤΟ, τότε δεν μιλάνε για επιθετική παροχή και ότι δεν στρέφεται  εναντίον κανενός, αλλά αναρωτιέμαι κατά ποίου στρέφεται η Κροατία για να τα  χρησιμοποιήσει, αν δεν στρέφεται εναντίον της Σερβίας; Ή μήπως θέλει να βομβαρδίσει τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη ή τη Ρώμη;


Τώρα, που η Ρωσία δωρίζει στρατιωτικό εξοπλισμό στη χώρα μας, λένε ότι εμείς ετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Να σταματήσουν αυτές οι ιστορίες. Η Σερβία είναι μια ανεξάρτητη χώρα, δεν απειλεί κανέναν και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε  κίνδυνο τη Σερβία», είπε ο Ντάτσιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr