Η Ρουμανία πιθανόν να έχει μουσουλμάνα πρωθυπουργό - για πρώτη φορά





Το αμερικανικό περιοδικό αναφέρεται στην πιθανότητα  η Ρουμανία να έχει μια γυναίκα μουσουλμάνα πρωθυπουργό, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Δεκέμβριος 22, 19:35

Η Ρουμανία είναι πιθανόν να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα μουσουλμάνα πρωθυπουργό  στην ιστορία της.



Την Τετάρτη, το προσκείμενο στην αριστερά Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας την 52χρονη Σεβίλ Σχάιντεχ [Sevil Shhaideh],  που είχε διατελέσει υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.



Μετά τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, πολλοί περίμεναν να αναλάβει την πρωθυπουργία ο πρόεδρος του κόμματος , Λίβιου Ντραγκνέα. 



Αλλά, ο Ντραγκνέα είχε καταδικασθεί αυτό το χρόνο για το ρόλο που έπαιξε στο δημοψήφισμα του 2012 για την καθαίρεση του τότε προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου. Έτσι ο Ντραγκνέα αποκλείσθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας.



Ο ίδιος πρότεινε τη μουσουλμάνα Σεβίλ Σχάιντεχ λόγω «της υψηλής ικανότητάς της, τη γνώση για τη δημόσια διοίκηση και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».



Η Σχάιντεχ πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας και από τον πρόεδρο Κλάους Γιόχανις, ο οποίος πρέπει να ανακοινώσει το νέο πρωθυπουργό την Παρασκευή.



Η Σχάιντεχ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Foreign Policy», παντρεύτηκε το 2011 τον «πρώην σύμβουλό της στο υπουργείο Γεωργίας, συριακής καταγωγής».
Οι μουσουλμάνοι στη Ρουμανία αποτελούν το 0,3 τοις εκατό το πληθυσμού.
 


Αντιδράσεις για την εξέλιξη αυτή, υπάρχουν από τη ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
 Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο “mediafax” ο μητροπολίτης Κλουζουλούι (φωτό) ζήτησε στο πρωθυπουργικό αξίωμα να τοποθετηθεί ‘Ρουμάνος Ορθόδοξος χριστιανός ’.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr