Η Τουρκία είναι εναντίον ενός κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία



Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στις προσπάθειες των Κούρδων για αυτονομία στη βόρεια Συρία και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης στα νότια σύνορά της

Δεκέμβριος 24, 2016. 14:36


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία δεν θα 

 επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός νέου (κουρδικού) κράτους στη βόρεια Συρία.


«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να δημιουργηθεί ένα είδους κράτους, παρά τις προσπάθειες που γίνονται» δήλωσε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) στην Κωνσταντινούπολη.


Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, την επιθυμία της Τουρκίας να δει μια «αντι-τρομοκρατική ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία για την ασφάλεια των συνόρων των νοτιοανατολικών επαρχιών της Τουρκίας ( οι οποίες κατοικούνται κατά πλειονότητα από Κούρδους).



«Το έχουμε ξαναπεί αυτό. Εάν αυτό [το θέμα] δεν αντιμετωπισθεί, η Γκαζίαντεπ θα κρέμεται σε μια κλωστή, η Κιλίς θα κρέμεται πάντα σε μια κλωστή, η Σανλιούρφα θα κρέμεται και αυτή  από μια κλωστή», είπε αναφέροντας τις τρεις συνοριακές επαρχίες.



 Επιπρόσθετα, κατά τη συνάντηση που είχε με γυναίκες επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, επεσήμανε τους στόχους της στρατιωτικής εισβολής στη βόρεια Συρία, γνωστής ως ‘Ασπίδα του Ευφράτη’.



«Στόχος μας είναι να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών μας που ζουν κατά μήκος των νοτίων συνόρων μα», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει από καιρό επεδίωκε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που προέρχεται από τη βόρεια Συρία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu  στην αγγλική έκδοσή του.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr