«Πουλήστε τα δολάρια και αγοράστε χρυσό και λίρες», προτρέπει ο Ερντογάν στους Τούρκους




Δεκέμβριος 2, 2016. 19:30


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να πουλήσουν τα δολάρια που έχουν και να αγοράσουν χρυσό και τουρκικές λίρες.




Η προτροπή του Ερντογάν έγινε μετά τη συνεχιζόμενη μείωση του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σημειώνει το news.bg επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.



Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί, φθάνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Ένα ευρώ αντιστοιχεί με 3,75 λίρες και ένα δολάριο ανταλλάσσεται με 3,52 λίρες.



Το νόμισμα της Τουρκίας, είναι από αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών εξαιτίας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. 


Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Άλλος ένας παράγοντας για την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είναι η συνεχής καταπολέμηση με τους Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία και η σύγκρουση στη Συρία.



«Όσοι φυλάσσουν χρήματα κάτω από το μαξιλάρι τους να τα βγάλουν και να αγοράσουν χρυσό και να πληρώνουν κάθε αγορά τους σε λίρες», προέτρεψε ο Ερντογάν τους πολίτες σε εκδήλωση στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του τοπικού νομίσματος.



«Είπα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μείωση των επιτοκίων», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας  ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει το κόστος του δανεισμού.



Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη μείωση της αξίας του νομίσματος, οδήγησε την τράπεζα τον περασμένο μήνα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε τρεις μήνες. Επί μήνες η τράπεζα μείωνε τα επιτόκια λόγω των κυβερνητικών πιέσεων.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr