Αλβανία: Ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε θέμα ελληνικής μειονότητας στην ΕΕ




«Κοτζιάς- Έναρξη διαπραγματεύσεων: Η Αλβανία έχει 5 προτεραιότητες», γράφει το δημοσίευμα

Δεκέμβριος 14, 2016. 21:54

Τίρανα.

«Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,  δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από την αλβανική κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα ‘Gazeta Shqiptare’.




Σύμφωνα με τον Κοτζιά- συνεχίζει το δημοσίευμα- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένα κράτη-μέλη προσπάθησαν να περιορίσουν τη συζήτηση για την Αλβανία στο θέμα της δικαιοσύνης, αλλά παρεμβαίνοντας υπογράμμισε ότι οι αλβανικές πολιτικές πρέπει να ανταποκρίνονται σε πέντε (5) προτεραιότητες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης.



Ο Κοτζιάς ανέφερε ότι ορισμένες χώρες, ιδίως η Ιταλία, πρότειναν  ότι πρέπει να ορισθεί μια ημερομηνία, αλλά το Συμβούλιο συμφώνησε να μην οριστεί ημερομηνία.



«Η Αλβανία πρέπει να εκπληρώσει τις πέντε προτεραιότητες. Το πεδίο 49 της δήλωσης έχει να κάνει με το δικαστικό σώμα. Η παράγραφος 50 με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος. Στην παράγραφο 51 υπάρχει ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Το πεδίο 55 αναφέρεται στις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Κοτζιάς.



Ο Έλληνας επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εξέφρασε την ανησυχία ότι η Αλβανία έχει πρόβλημα με το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το δικαίωμά τους στην περιουσία και τόνισε ότι συνεχίζεται η πολιτική που ασκούσε το κομμουνιστικό καθεστώς στη χώρα αυτή.



Επίσης, ο Κοτζιάς εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το επενδυτικό κλίμα στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία δεν είναι σεβαστές (ανεκτές).



Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε, ακόμη, ότι παρά τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.



Σύμφωνα με τον ίδιο η γειτονική χώρα (Αλβανία) έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση γιατί για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια (που αναφέρθηκαν) όπως έγινε και με όλες τις άλλες χώρες, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr