Ο Γιουγκέρ και το Λουξεμβούργο εμποδίζουν τον αγώνα της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής



 Η εφημερίδα 'The Guardian'  απογυμνώνει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ιανουάριος 1, 2017. 18:38

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, επί χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μπλοκάρει κρυφά τις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών.




Αυτό έγινε σαφές από έγγραφα που δημοσίευσε η βρετανική ‘The Guardian. Τα γερμανικά έγγραφα δείχνουν ανοικτά ότι το Λουξεμβούργο κάνει ‘ελιγμούς’ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτρέψει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.




Εδώ και 19 χρόνια έχει δημιουργηθεί  Επιτροπή για τον κώδικα  της Δεοντολογίας στον τομέα της φορολόγησης των εσόδων των επιχειρήσεων.


Η Επιτροπή  αυτή έχει αρμοδιότητα να εμποδίζει τα κράτη μέλη να προβαίνουν σε δράσεις εναντίον των άλλων για να αυξήσουν τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών.



Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά σχετικά, μέχρι τώρα,  για το έργο αυτής της ομάδας. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε έναν κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τη φορολογική πολιτική και υποσχέθηκαν να μην εμπλακούν σε ‘ επιβλαβή ανταγωνισμό’ μεταξύ τους.



Τα έγγραφα που δημοσιεύει τη βρετανική εφημερίδα, παρουσιάζουν ότι μια χούφτα χώρες χρησιμοποιούν την ισχύ τους στην επιτροπή για να μπλοκάρουν τη δράση της ΕΕ   και κόπτονται μόνο για την προστασία των δικών τους φορολογικών καθεστώτων (όπως π.χ. το Λουξεμβούργο).



Τα έγγραφα που διέρρευσαν από ερευνητές-δημοσιογράφους του γερμανικού ραδιοφώνου NDR φέρνουν σε δύσκολη θέση των Γιουγκέρ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επέβλεπε, επίσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.



Το 'αφύσικο' είναι ότι το Λοξεμβούργο που έχει πληθυσμό 560 χιλιάδες κατοίκους εμποδίζει τη φορολογική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η εφημερίδα ‘The Guardian’ σημειώνει ότι η επιτροπή αυτή  δεν εξυπηρετεί πια το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, αφού δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τις οποίες απαιτείται ομοφωνία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr