Τουρκία, Ιράν και Ρωσία θα δημιουργήσουν μηχανισμό παρακολούθησης της κατάπαυσης πυρός στη Συρία




«Η Ρωσία και οι περιφερειακές δυνάμεις  της Τουρκίας και του Ιράν υποστήριξαν την επισφαλή εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων μερών στη Συρία την Τρίτη και συμφώνησαν  να παρακολουθούν  την συμμόρφωσή του , αλλά επί του εδάφους οι αντάρτες  αντιμετωπίζουν  



 συνεχόμενες μάχες σε δύο μέτωπα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία», γράφει το Reuters.


Ιανουάριος 24, 2017. 18:10


Η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.



Αυτό αναφέρεται στην καταληκτική δήλωση της ειδικής συνεδρίασης για τη Συρία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Στην κοινή δήλωση των τριών χωρών, αναφέρεται ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα και όχι με στρατιωτική ισχύ.



Το κείμενο της δήλωσης, μετά από διαπραγματεύσεις δύο ημερών στην Αστάνα,  οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.



 Στη συνεδρίαση του Καζακστάν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη,  ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός της 30 Δεκεμβρίου.



Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: 



«Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε έναν τριμερή μηχανισμό για επιβεβαιωθεί ότι το καθεστώς της αναστολής των εχθροπραξιών είναι σεβαστό και ότι αποφεύγονται, τυχόν, προκλήσεις», λέει το έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.



Ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες στην Αστάνα,  η Μόσχα, η Άγκυρα και η Τεχεράνη, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη συμμετοχή των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης στον επόμενο γύρο των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη στις 8 Φεβρουαρίου.


 Πηγές: Reuters, Tass.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr