Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

«Η Ρουμανία και η Μολδαβία θα ‘ενωθούν’ μέσα στην ΕΕ»
Ιανουάριος 5, 2017. 08:31

Βουκουρέστι.

Ο Τεοντόρ Μελεσκάνου, επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντιάνου, στη διάρκεια ακρόασης στις αρμόδιες επιτροπές του ρουμανικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας ρουμανικής κυβέρνησης, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων ‘Regnum’.
Σύμφωνα με τον Μελεσκάνου στην πρώτη σειρά του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι η επανένωση της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, όχι με την έννοια των συνόρων, αλλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Είπε συγκεκριμένα  αυτός είναι ένας εθνικός στόχος της Ρουμανίας.
 Ζήτησε την υποστήριξη του Βουκουρεστίου στην ‘φιλο-ευρωπαϊκή πορεία’ της Μολδαβίας μέσω οικονομικής βοήθειας.


«Οι πολίτες της Μολδαβίας πρέπει να δουν στην πράξη ότι η Ρουμανία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και προσπαθεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Αυτό σημαίνει την  κατασκευή γεφυρών, τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κλπ», είπε ο υπουργός.Επίσης, τόνισε την ανάγκη για μια πιο ενεργή επιρροή του Βουκουρεστίου στη διένεξη μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας για τη διευθέτηση των συγκρούσεων.


Αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη.


«Κύρια προτεραιότητα για μένα είναι οι γειτονικές χώρες. Η σχέση μας με τους γείτονες δεν είναι καλή, δεν είναι αυτή που θα θέλαμε..
‘Υπάρχει μια ρουμανική παροιμία που λέει ότι ο καλύτερος γείτονας για τη Ρουμανία είναι η Μαύρη Θάλασσα, σήμερα ακόμη και η Μαύρη Θάλασσα δεν είναι καλός γείτονας για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: