Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – δύο αλβανικά κόμματα αρνούνται συνεργασία




«Η Συμμαχία των Αλβανών και το BESA ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεργασθούν με το VMRO-DPMNE», γράφει το δημοσίευμα

Ιανουάριος 9, 2017. 20:30

Σκόπια.

Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι,   έλαβε σήμερα την εντολή από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε  Ιβάνοφ, για να σχηματίσει τη  νέα κυβέρνηση συνεργαζόμενος με κόμματα τα οποία έχουν εισαχθεί το Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 11ης  Δεκεμβρίου.


Το VMRO-DPMNE που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές έχει  ένα διάστημα 20 ημερών για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.


Ωστόσο, σήμερα δύο κόμματα της αλβανικής μειονότητας στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, το κόμμα της «Συμμαχίας των Αλβανών» και το ‘Besa’ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργασθούν με το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.


Ο Ζεκιρία Ιμπραχίμι, αντιπρόεδρος του κόμματος Besa δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόσκληση του Γκρούεφσκι για συνδυασμό της νέας κυβέρνησης. Ερωτηθείς εάν θα δεχθεί να ενταχθεί σε συνασπισμό, απάντησε ότι είναι ανένδοτος στην απόφασή του και δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρόταση του Γκρούεφσκι.



Εξάλλου, ο Άρμπεν Ταριβάρι, γραμματέας  του Κινήματος  για Μεταρρύθμιση-DPA, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την ανάθεση της εντολής προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι, διότι «το Σύνταγμα ορίζει ότι η εντολή χορηγείται σε αυτόν που απέκτησε τουλάχιστον 61 βουλευτές ή έχει την απόλυτη πλειοψηφία».



Ο Ταριβάρι ήταν κάθετος σε οποιαδήποτε συνεργασία με τον Γκρούεφσκι γιατί «αυτός ακολούθησε μια προεκλογική εκστρατεία σοβινιστική και κατά του αλβανικού στοιχείου».



Επιπρόσθετα, εκπρόσωπος της «Συμμαχίας των Αλβανών», ο Ζούφλι Αντίλι, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης «γιατί ο κύριος Νίκολα Γκρούεφσκι είναι ύποπτος στο Ειδικό Δικαστήριο», όπως δημοσιεύει η σλαβική των Σκοπίων «Utrinski».




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr