Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες σε Σκόπια και Σερβία για μετανάστες




«Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση των μεταναστών σε Σκόπια και Σερβία»

 Ιανουάριος 26, 2017. 21:12

Το νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων και η Σερβία, είναι οι μόνες ‘τρίτες χώρες’ που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων θα έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων στα εδάφη τους για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την επιστροφή των μεταναστών, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι Βέσνικ.




Η σχετική συμφωνία που καθορίζει και το καθεστώς της επιχειρησιακής συνεργασίας εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο του 2016. 

Η επιτροπή με επικεφαλής τον Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ επέλεξε το νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων και τη Σερβία ως προτεραιότητα σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ένωσης και ζήτησε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις αρχές των Σκοπίων και της Σερβίας ώστε να λάβουν άδεια για την ομάδα εργασιών του Οργανισμού, αφού αναμένονται νέα κύματα μεταναστών.



Η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο και είναι μια πρακτική έκφραση  της δέσμευσης των κρατών-μελών να μοιράζονται την ευθύνη και να δείχνουν αλληλεγγύη προς το κοινό συμφέρον, μάλιστα όλες οι 28 χώρες της ΕΕ εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr