Τζορτζ Φρίντμαν: Η Τουρκία θα γίνει μια υπερδύναμη



Ιανουάριος 2, 2017. 22:50



Ο ιδρυτής της ‘Geopolitical Futures’, Τζορτζ  Φρίντμαν έχει προβλέψει ότι η Τουρκία θα γίνει μια υπερδύναμη στα επόμενα χρόνια.




Σύμφωνα με την τουρκική ‘Γενί Σαφάκ’ «κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», δήλωσε ο Φρίντμαν.




«Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν», συνέχισε.




Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ανακοίνωσε μια σειρά από στόχους για το 2023, με σκοπό να ωθήσει τη χώρα προς τα εμπρός, όσον αφορά την οικονομία, την ενέργεια, την εξωτερική πολιτική, την υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές και τον τουρισμό.




«Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη», δήλωσε ο Φρίντμαν.




Ο Φρίντμαν σχολίασε ότι δεν αποτελεί έκπληξη που ο πρόεδρος Ομπάμα τελείωσε την περιοδεία του στην Ευρώπη στην Τουρκία.




«Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ήταν πολύ απλό. ‘Πραγματικά μου άρεσε τρώγοντας μαζί σας παιδιά και μιλώντας με εσάς παιδιά και αποχαιρετώντας σας. Τώρα πηγαίνω σε έναν πραγματικό σύμμαχο που έχει πραγματική στρατιωτική ισχύ», εξήγησε ο Φρίντμαν.




Το ‘Geopolitical Futures’ είναι μια έκδοση που αφιερώνεται σε προβλέψεις για την πορεία  του διεθνούς συστήματος. Ο Φρίντμαν είναι, επίσης, ιδρυτής και εκδότης της παγκόσμιας εταιρείας πληροφοριών ‘Stratfor’.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr