ΥΠΕΞ Αλβανίας απαντά στον ΥΠΕΞ Σκοπίων- «Ζητούμε την προστασία των Αλβανών»




«Η Αλβανία έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τους Αλβανούς, όπου και αν βρίσκονται»


Ιανουάριος 12, 2017. 18:28


Τίρανα.


Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ομολόγου του των Σκοπίων, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι τα Τίρανα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις  της χώρας του.

 
Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι σε συνέντευξή στην  TV Alsat.M δήλωσε ότι το αλβανικό κράτος δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις μια φιλικής χώρας όπως είναι το νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων. 


«Το αλβανικό κράτος και η αλβανική κυβέρνηση έχουν θέσει σε εφαρμογή τη συνταγματική υποχρέωση που έχουν για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών, ανεξάρτητα σε ποιο μέρος διαβιούν. 

Στο κράτος των Σκοπίων υπάρχει μια κοινότητα ομογενών κατά την κρίση μας που σε κάθε περίπτωση και περίσταση απαιτεί την υποστήριξή μας και τις φιλικές συμβουλές μας προκειμένου να προωθήσει τα δικαιώματα που της ανήκουν», είπε ο Μπουσάτι.



Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα Τίρανα θα συνεχίσουν να βοηθούν τις προσπάθειες όλων των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων για συνεργασία προς όφελος όλων των Αλβανών που ζουν στο νότιο σλαβικό κράτος.



Αναφερόμενος στην πολιτική πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων τόνισε ότι «είναι μια πλατφόρμα για την συνύπαρξη  και τη σταθερότητα μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων, ώστε να ξεκλειδώσουν κάποιες διαδικασίες που επί χρόνια  έχουν παγώσει.



Μιλώντας για τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, είπε ότι αυτή έγινε με τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας, στην οποία συμμετέχει και η Αλβανία, όπως και το ΝΑΤΟ για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, αλλά τα συμφωνηθέντα για τον αλβανικό πληθυσμό δεν έχουν εφαρμοσθεί.



«Η θέση της κυβέρνησης των Τιράνων είναι σταθερή. Να σεβασθούν και να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Οχρίδας στο γράμμα και στο πνεύμα της, και δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ ομολόγων ή αξιωματούχων με τα Σκόπια», είπε.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr