Η Ρωσία δεν διαπραγματεύεται για στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη




Ιανουάριος 22, 2017, 21:31


Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας Βίκτορ Οζέροφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για τη δημιουργία στη χώρα της βορείου Αφρικής στρατιωτικών βάσεων.




Με τις δηλώσεις αυτές  ο Οζέροφ απάντησε σε σχετικά δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο στρατιωτικές βάσεις στις ακτές της Λιβύης.
«Δεν γίνονται τέτοιες διαπραγματεύσεις», είπε ο Οζέροφ στο πρακτορείο ‘ Ria Novosti’.



Η εφημερίδα της Ελβετίας «Neu Zürcher Zeitung»  έγραψε ότι η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Βεγγάζη και στο Τομπρούκ. Το άρθρο προσθέτει ότι σχετική συμφωνία υπεγράφη από τον ηγέτη της Λιβύης, σύμφωνα με την «Izvestia».





Λιβυκό δημοσίευμα


Σχετική αναφορά κάνει το «Jamahiriya News Agency»  που  γράφει ότι «δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ,  συζήτησε με τη Μόσχα το ενδεχόμενο ναυτικών και αεροπορικών βάσεων  τη Λιβύη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.



Αφού η Ρωσία δεν μπορεί να προμηθεύσει τη Λιβύη με όπλα λόγω του εμπάργκο, μια λύση ήταν η παρουσία των Ρώσων στις λιβυκές ακτές, γράφει το δημοσίευμα και προσθέτει: 


«Οι Λίβυοι ποτέ δεν θα συμφωνήσουν σε μια παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός τους. Υπάρχει, ήδη, η εμπειρία  κατά τη διάρκεια της ιταλικής αποικιακής περιόδου που διήρκεσε τρεις δεκαετίες. Στο χρονικό αυτό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα  υπήρξαν  και έχουν δημιουργήσει ένα δεδομένο στην παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Καλή η φιλία και το εξωτερικό εμπόριο, αλλά όχι στέρηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της γης μας. Ποτέ», γράφει το λιβυκό δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr