Οικονομική υποβάθμιση της Τουρκίας από την Fitch- σε καθεστώς junk




Φωτό από την Hürriyet Daily News

Ιανουάριος 28, 2017. 19:00


Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας προς το καθεστώς Junk. Έτσι τα τουρκικά ομόλογα που βρίσκονται σε όλους τους μεγάλους οργανισμούς αξιολογούνται ως επικίνδυνα.



 Η πιστοληπτική ικανότητα που υποβαθμίσθηκε κατά ένα επίπεδο βρίσκεται τώρα στο ‘BB=’, σημειώνει η αυστριακή Κουριέρ επικαλούμενη δηλώσεις της Fitch στο Λονδίνο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν απειλείται με περαιτέρω υποβάθμιση.



Η Fitch δικαιολόγησε την υποβάθμιση με την κατάσταση της  ασφάλειας στη χώρα και την πολιτική αβεβαιότητα. Ο επικείμενο συνταγματικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να υπονομεύσει τον πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης.



Μετά την απόπειρα  πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι, η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. Επιπλέον οι τρομοκρατικές επιθέσεις επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στον τομέα του τουρισμού.



Η Fitch εφιστά την προσοχή στην απότομη πτώση του τουρκικού νομίσματος, τη λίρα. Απειλείται με εξαφάνιση λόγω του υψηλού εξωτερικού χρέους. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επίσης αποδυναμωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.



Η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος του δανεισμού όπου  ενδεχομένως  θα καταφύγει η τουρκική κυβέρνηση. Έτσι η οικονομική κρίση στη χώρα μπορεί να γίνει πιο σοβαρή.


Το αυστριακό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα έφερε το αποτέλεσμα της δεινής αξιολόγησης
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr