Συμμαχία Σερβίας – Ελλάδας εναντίον των Σκοπίων;



"Σερβία και Ελλάδα δημιουργούν ένωση κατά της ψευδομακεδονίας", γράφει το δημοσίευμα

Φεβρουάριος 1, 2017. 22:37

Σκόπια.
Μετά την Ελλάδα, και η Σερβία γυρίζει την πλάτη της, στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων. 

Οι κατηγορίες για εθνικισμό, που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε στο Βελιγράδι κατά των Σκοπίων, προκάλεσαν ερωτηματικά  για το τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής και της σερβικής κυβέρνησης.




Σύμφωνα με όσους είναι εξοικειωμένοι για τις διεθνείς υποθέσεις, η Σερβία είχε προετοιμάσει το  έδαφος για την επίσκεψη του Τσίπρα, κυρίως με τις πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ ότι η Σερβία έκανε λάθος για την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα, επιπρόσθετα τονίζεται η αλλαγή πορείας της σερβικής  πολιτικής προς τα Σκόπια, όπως ανέφερε η τοπική τηλεόραση ‘Alsam M’.


Η όλη κατάσταση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με το άλυτο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο οι αναλυτές λένε ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει στην επίτευξη των προτεραιοτήτων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε, χθες, ότι παρά την ελληνική βούληση, το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να επιλυθεί, καθώς οι Σλάβοι των Σκοπίων προωθούν την προπαγάνδα τους για αλυτρωτισμό και ακολουθούν εθνικιστική πολιτική.


Όμως, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως συκοφαντίες, και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την οικοδόμηση εταιρικής σχέσης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr