Ρουμανία: Η κυβέρνηση απέσυρε το αμφιλεγόμενο διάταγμα αποποινικοποίησης




«Έχουμε δικαίωμα στη Δικαιοσύνη», γράφει το πλακάτ (Romania, Feb. 4, 2017. EPA/ROBERT GHEMENT)

Φεβρουάριος  5, 2017. 15:31


Η κυβέρνηση της Ρουμανίας την Κυριακή – μετά από πέντε ημέρες διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα-  σε μια έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να αποσύρει το αμφιλεγόμενο διάταγμα που αποποινικοποιούσε ορισμένες μορφές διαφθοράς και το οποίο πυροδότησε ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε όλη την επικράτεια.




Παρά την ανακοίνωση για την κατάργησή της, χθες,  άλλη μία διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τη συμμετοχή πάνω από 330 χιλιάδες άτομα που κραύγαζαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου «κλέφτες» και «προδότες», όπως σημειώνει το «Agencia EFE».



Ο πρωθυπουργός της χώρας, από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Σορίν Γκριντενάου, δήλωσε το Σάββατο στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα καταργήσει το διάταγμα σε έκτακτη  κυβερνητική συνεδρίαση την Κυριακή, όπως και έπραξε.



Ο Γκριντενάου, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες ότι δεν προτίθεται να το καταργήσει, έπειτα από τις τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, υπαναχώρησε λέγοντας ότι δεν ήθελε να βλέπει τη ρουμανική κοινωνία να διαιρείται και ότι θα διαπραγματεύονταν μια νέα ρύθμιση.


Την Τρίτη η κυβέρνηση παρουσίασε ένα διάταγμα ως «επείγον» που αποποινικοποιούσε ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς,  με ζημία προς το κράτος κάτω από € 44.000. (Δηλαδή όσοι έκλεψαν κάτω από το ποσό αυτό θα αφήνονταν ελεύθεροι…).



Το αμφιλεγόμενο μέτρο αντιμετωπίστηκε με οργή από τον ρουμανικό λαό, ο οποίος βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας, Βουκουρέστι,  κατά εκατοντάδες χιλιάδες ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Διαδηλώσεις που θύμισαν στους Ρουμάνους την πτώση του κομμουνισμού το 1989.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr