Συζήτηση περί δημοψηφίσματος για την επανένωση της Κύπρου

Τέσσερα βήματα με στόχο τη λύση
 Μάρτιος 21, 2017. 22:42
Οδικό χάρτη, όχι μόνο για την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και για την, αν είναι δυνατό, κατάληξή τους σε συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έχουν επεξεργαστεί, τα Ηνωμένα Έθνη και ο διεθνής παράγοντας και είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή, μόλις και εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε αυτόν. 



Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ALPHA Κύπρου, ο οδικός χάρτης είναι στην ουσία ιδέες που επεξεργάστηκε, μετά τη διακοπή των συνομιλιών, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, αποτελεί μια ύστατη κίνηση για να μπορέσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο κυπριακό να φθάσει σε αίσιο τέλος πριν μπούμε μετά τον Σεπτέμβρη σε φουλ προεκλογική περίοδο για τις Προεδρικές του 2018 και σε αυτόν περιλαμβάνονται τέσσερεις σταθμοί-κλειδιά:

1. Αρχές Απριλίου και πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία, πραγματοποίηση κοινωνικού δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί-Αϊντα, το οποίο να σηματοδοτήσει και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

2. Μέχρι τέλος Ιουλίου, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία.

3. Στο ενδιάμεσο διάστημα (Μάιο ή Ιούνιο) να συνεχισθεί και ολοκληρωθεί στη Γενεύη η Διάσκεψη για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια και

4. Τον Σεπτέμβριο να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

ΝΑΙ ΑΚΙΝΤΖΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΟ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μουσταφά Ακιντζί, έχει αφήσει να νοηθεί στο δείπνο που είχε την περασμένη βδομάδα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι είναι σύμφωνος και ήδη έτοιμος για μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις αρχές Απριλίου, θεωρώντας ότι η κατάθεση στη Βουλή της πρότασης ΔΗΣΥ για το θέμα των εθνικών επετείων του επιτρέπει να προχωρήσει πλέον σε αυτό το βήμα. 

Με βάση τον οδικό χάρτη  η συνάντηση ή δείπνο των δύο ηγετών δεν θα έχει τυπικό χαρακτήρα αλλά θα επισφραγιστεί με συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτές θα αρχίσουν αμέσως τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών, όσο και μεταξύ των δύο ηγετών.

ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
 
 Στόχος είναι όπως η διαδικασία σε αυτές είναι γρήγορη και αποτελεσματική καθώς υπάρχει γενική εκτίμηση ότι η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα. 
Συγκεκριμένα θα προταθεί, όπως οι δύο ηγέτες ασχοληθούν αποκλειστικά με τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα και όπως τα μικρότερα ανατεθούν στους δύο διαπραγματευτές ενώ σε αυτή τη νέα διαδικασία ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα θα έχει ενισχυτικό ρόλο. 

Η συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη (το πιθανότερο) δεν καθορίζεται με ακρίβεια στον οδικό χάρτη, αλλά υπολογίζεται ότι αυτή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα μεταξύ Απριλίου και τέλος Ιουλίου, ίσως πριν το τέλος Ιουνίου.

 Βασική προϋπόθεση φυσικά για την επανασύγκλιση της Διάσκεψης, είναι ότι με τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαταλείψει τη σημερινή σκληρή στάση του και θα ανάψει «πράσινο» για ένα λογικό συμβιβασμό στα ακανθώδη θέματα.

«ΚΑΥΤΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Αν όλα εξελιχθούν με βάση τον Οδικό αυτό Χάρτη και εφόσον φυσικά γίνει αυτός αποδεκτός και από τις δύο πλευρές και οι συνομιλίες τελεσφορήσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου και υπάρξει συμφωνία, θα ακολουθήσουν τον Αύγουστο και στο πρώτο μισό του Σεπτέμβρη οι εκστρατείες για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας και πριν το τέλος Σεπτεμβρίου η διεξαγωγή των δύο δημοψηφισμάτων.
 (alfanews.com.cy)

 --